Проблеми с очите при Шар пей

Същества досущ приличащи на живи палта, ушити не по мярка, предизвикват всеобщо умиление с многочислените си гънки.

Не се умиляват само лекарите ветеринарни специалисти по очни болести.

Кожните гънки при шар пей, чау-чау, мастино неаполитано, дог от Бордо са формирани така, че практически миглите травмират окото. Като правило тази патология е свойствена за едрите кучета, при които е добре развита мастната тъкан.

Ветеринарите биха били по-доволни, ако тези кучета да нямат толкова гънки! Клепачите се спускат като щори и пречат на погледа, а от постоянното раздразнение на очите се развива кератит, който довежда до намаляване, а в последствие и до загуба на зрението

Специалистът: преди 4 месеца съм виждал чау-чау, абсолютно сляпо, с гноен конюнктивит и роговица напълно закрита от черна пелена. Това е в следствие на ентропия. След операцията зрението на кучето се възстанови.

Ако нищо не се предприеме животното е потенциален слепец. При това заболяването се развива достатъчно бързо. Например, пигментозният кератит може да изяде роговицата само за няколко седмици, а прободната язва унищожава очите за дни.

Има случай когато само за три дни от травматическото действие на миглите върху роговицата куче е загубвало зрението си.

Ако патологията е уловена в ранен стадий, животното може да бъде спасено даже само с терапевтични мерки. Когато положението е нестабилно, често се поврежда роговицата, която по-нататък довежда до появата на ерозия и язви. Стопаните на такива животни са длъжни веднъж на два – три месеца да посещават офталмолог.

Симптомите са слъзотечение, обилно отделяне на гнойни изтечения от очите, постоянни спазми на клепачите. Животните усещат силен дискомфорт, отказват се от храна и не искат даже да излизат на разходка.

Проблемите с клепачите започват от най-ранна възраст.

При офталмолога може да се заведе дори бебета на възраст 30 дни, ако имат завити навътре мигли или рани по роговицата. Ако хората се подлагат на операции на клепачите, за да изглеждат по-млади, то при кучетата е въпрос на чисто медицински проблем.

През очния кабинет чакат своя ред неотдавна оперирани четириноги пациенти, които са доведени на редовен преглед. Животните изглеждат като извънземни. Всички имат предпазна яка на шията, която се налага да носят в течение на две-три седмици, за да не могат да разчесват мястото на операцията.

За съжаление, даже и хирургическата намеса не решава проблема веднъж завинаги. Подобна патология много често дава рецидиви. Има случай с един шар пей, който за три години от своя живот е преживял шест операции.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още