Представяме ви Сноу Сиси

от Радостина Тонева

интервю от нашия архив

Ще поговорим със Силвия Нинова, която вече 15 години (2009 г) отглежда самоеди.

Разкажете повече за вас, за вашата любима порода ?

С.Н. Вече 15 год. отглеждам своите домашни любимци от породата самоед – тези темпераментни, жизнерадостни и неуморими деца на Севера, както ги наричат. Тези кучета не могат да те оставят безразличен, срещнеш ли се веднъж с тях, те остават в сърцето ти завинаги. Това е любов от пръв поглед.

Винаги съм казвала, че самоедите са неделима част от живота ми, те са моите деца, дните ми са изпълнени с тяхната любов и привързаност – заедно сме на разходки сред природата, на почивки на море и планина. Всеки ден, прекаран със самоед е приключение, незабравими са миговете на общуване с това уникално по своя темперамент и характер куче.

Как започна всичко ?

С. Н. Всичко започна през 1994 година с пристигането на Айси Девински Удолие или просто Айси – моя изненадващ и невероятен подарък от баща ми. А като потвърждение на максимата, че нищо не се е случайно на този свят, в Плевен пристигна и първият мъжки преставител на породата – Ерик от Испания.

И така първата двойка самоеди в България не след дълго се радваше на свое кучило. Докато отглеждах бебетата, разбрах, че искам да знам всичко за тези невероятни създания и започнах да се интересувам повече от породата, от нейния произход и развитие.

В този момент ръка ми подаде Красимир Тодоров – съдия и известен развъдчик в киноложките среди, в които аз по-късно открих много приятели, станах член на клуб „Северни кучета”. Той ме насърчи и благодарение на неговата подкрепа, направих своя дебют на изложба в София, в Ловния парк, на която представих Айси и някои от нейните вече порастнали потомци.

Още помня това, тогава това бе прецедент – да се появят на изложба в България 6 самоеда ! Освен на него, искам да благодаря и на Иван Димитров – председател на клуб „Северни кучета” и на Николина Давидовска – те също ми подадоха ръка и ме въведоха в сериозната кинология.

Името на развъдника ми Сноу Сиси, хрумна на една моя приятелка и докато го повтаряше, на мен ми хареса как звучи и скоро вече имах регистрирано име, под което да развъждам моята любима порода!

След Айси дойде Винсент – един прекрасен и атлетичен мъжкар, който вече е на 13 години, но все още показва отлична форма на изложби в клас Ветерани.

През 2004 година се роди Райси от Сноу Сиси- едно изключително куче, което израстна по ринговете от клас Бебе до клас Шампиони. Тя е моята гордост през годините, тя ме върна към спомените и тръпката от моя дългогодишен спортен живот, с нея спечелихме редица купи и титли, но за мен не това е най-ценното, а времето прекарано с моите самоеди.

Към какво се стремите в развъждането ?

С.Н. Винаги съм се стремяла към качествено развъждане, търсех нова кръв, развъждах кучета, които отговарят на стандарта и имат добър екстериорен тип, темперамент и движения. Много от мойте потомци са шампиони на България, и до днес получават отлични оценки на киноложки изложби. Надявам се да съм допринесла за развитието на породата в България и ще продължавам и за напред да се занимавам с това !

Какво е бъдещето на породата в България ?

С.Н. Тази година се простих с моята Айси – основателката на развъдник Сноу Сиси. Тя почина на 15 години и мъката ми е голяма, но когато видя усмивките на останалите от моята глутница, знам, че тях нямаше да ги има, ако не беше Айси – тя продължава да живее в тях !

породи , шампиони самоеди

По Коледа нейната внучка Бриса от Сноу Сиси стана майка на 8 прекрасни бебета ! Тези бебета, освен че радват ежедневно своите стопани, вече бяха представени и в изложбените рингове, за моя гордост получиха отлични оценки, което приемам като атестат за моя труд през годините и се гордея с техните успехи и представяне!

В момента в развъдника имаме ново кучило от 7 прекрасни бебета и всички те, както и всички приятели на породата в България са бъдещето и аз вярвам, че моята любима порода самоед има бъдеще и ще печели все повече сърцата на хората !

А в личен план, за да бъде продължена традицията, от малка с мен по ринговете е и моята племенница Екатерина, която спечели своята първа купа от изложба в конкурса “Дете с куче” още на 2 години и половина и оттогава често е с мен по изложби! Както Красимир Тодоров често казва:

„Вие, които гледате самоед, сте друга порода хора“. Сега се сещам за много случки, емоции, болки и тревоги, но все пак съм щастлива от това, че толкова години съм покрай кучетата и искам да благодаря на моето семейство, на моя приятел, който много ми помага и на всички добри хора, които познавам.

Кучето е най-добрия приятел на човека, но покрай него аз открих моите най-истински приятели и хора, които обичам.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още