Породи, Басет хаунд

Характер на кучето

Преди да изискваш от кучето да те разбира и слуша, трябва да се постараеш да научиш езика на неговите жестове и звуци.

Повдигането на ушите, подвиването на опашката, настръхналата козина или оголването на зъбите говорят много за намеренията и емоционалното състояние на животното.

Лаят на тази порода  е много характерен. С различните тонове кучето показва дали му се играе, дали е ядосано, гладно или просто иска да излезе. Басетът обича компанията на хората и няма сила, която да го накара да спре да лае с часове от момента, в който е разбрал,че е оставен сам в къщи.

А с тези гласови данни ни най-малко няма да допринесе за появата на нежни чувства и симпатия у почиващия след нощна смяна съсед. Но всяко зло-за добро!

Дълбокият басов лай оказва точното въздействие върху неканения гост пред вашата врата – басет хаундът изглежда флегматичен и муден, но всъщност е изпълнен с енергия да изучава заобикалящия го свят.

Този тип кучета се чувстват много добре в гората по обрасли с храсталаци поляни, където едно време (а в някои страни и досега) техните предшественици са ловили дребен дивеч – зайци и лисици.

Достоен потомък на гончета и следотърсачи, той тръгва по диря в момента, в който излезе на разходка. Внимавайте – той може да се отдалечи прекалено и даже да се изгуби!

Своенравието също е характерна черта на тази порода. Той може да чува стопанина си да го вика, обаче нарочно си прави оглушки и нито се обажда, нито идва. В най-добрия случай застава на място и очаква да бъде намерен. Понякога, ако случайно се отзове на повикване, в последния момент може да се отклони, привлечен от някаква миризма.

Най-много кучета са загинали под колелата на автомобилите, преследвайки котка, а нашият герой е точно от тоя тип… Но при всички по-горе изброени недостатъци, басетът е много любвеобвилно същество и силно се привързва към своя стопанин.

Той с цялата си душа се стреми да е сред хора и даже докато спи ляга в близост до тях, обича да го галят и да му обръщат внимание. От членовете на семейството любимци за басета са децата. Той е много внимателен с малките и с удоволствие си играе с по-големите.

Басетът не е злобна порода и рядко се случва да хапе. Обикновено се защитава като „се прави на страшен“- пули се отдолу, надува бузи и с настръхнал гръб настъпва срещу теб, като през цялото време от гърлото му се откъртват такива ужасяващи звуци – косата да ти се изправи!

Когато кучето се бои или знае, че е свършило някаква беля отива и ляга на неговото си място в жилището, което е неговата крепост. Не го наказвайте там! Не след дълго то само ще дойде при вас с наведена глава да се погали в ръцете ви.

Как да не му простиш?!

Да вземеш кутре у дома си е вълнуващо преживяване за вас и стрес за него. Но спазването на някои елементарни правила ще скъси периода на неговата адаптация и приобщаването към новото му семейство.

Естествено в жилището трябва вече да има ъгълче с хигиенична мека постеля, което то да счита за свое и всеки път, когато е уморено, несигурно или уплашено, то да се скрива там. Трябва да  има 2 купички – за ядене и пиене, като тази за вода трябва да е винаги пълна.

Басетчето се храни по три пъти на ден и всеки отказ от ядене е в повечето случаи знак, че нещо не е наред – знаете,че те са си лакоми по природа. Не го оставяйте да преяде!

Спането и спокойствието са другите важни моменти в живота на малкия басет хаунд. Всички малки кученца обичат да си масажират венците и да дъвчат нещо, затова не ги пускайте в помещения със скъпи мебели, килими и пердета.

Играчки от биволска кожа и гума са подходящи, но дървото, твърдата пластмаса и коркът са опасни, защото може да бъдат погълнати.

Освен това, за да предпазите кутрето от нараняване не го оставяйте да слиза по стълби поне докато не навърши поне 6 месеца. Малкият басет хаунд също може да си свърши работата на постелките.

Ако това стане ги изперете с перилен препарат, а случи ли се на плочките минете с парцал, натопен в почти неразредена белина, иначе кученцето ще търси миризмата и ще продължи да ходи по нужда там.

Когато за пръв път го изведете навън и то се изходи – похвалете го, погалете го и му повтаряйте името много. Така то ще разбере, че сте доволни от него. Ако басетчето е направило нещо лошо, не го удряйте с ръка, за да предотвратите погрешно действие, просто кажете „не“.

Кутрето трябва да се наказва само, когато е нарушило забрана, за която знае, иначе то не прави разлика между разрешено и непозволено. Така възпитан, с добри хигиенни навици и любов, басет хаундът ще стане ваш най-добър приятел и ще ви прави щастливи до края на живота си.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още