Нападение за превъзходство

Това поведение се прeвръща в проблем и трябва да бъде контролирано

Предразположението към превъзходство обикновено е генетично обусловено, но се затвърждава с придобит опит по време на растежа.

Стопанинът може да допринесе в не малка степен за това поведение, което е поощрявал – съзнателно или не, или ако не е контролирал проявите, които са го предизвестявали. А това кучето го разбира и запомня!

С течение на времето то заема все по-доминираща роля: тази особеност на характера се среща при куче, което винаги има желание да играе и тиранизира стопаните си, за да му хвърлят топка или пръчка.

Човекът задоволява каприза на кучето. Кучето, което злоупотребява, може да бъде и от двата пола, но по-често е мъжко.

От друга страна женска, която вече е раждала става по-деспотична от тази, която още не е покривана и не е раждала.Така както кастрираният мъжки обичайно, но все пак не винаги, е по-малко властолюбив.

Деспотичното куче, за да установи и задържи своето превъзходство, ще прибегне, ако е необходимо, към агресивно поведение.

Агресия за превъзходство

Тя може да бъде отправена към други кучета, животни или членове на семейството, към приятели и непознати, но най-вече към тези, които със своето поведение или вид представляват за него заплаха за превъзходството му.

Агресията може да се изрази по най-различни начини: с яростен лай към този, който се опитва да влезе в градината; с лай и опит за хапане на приятели и роднини, които се доближават до къщата; с повдигане на горната бърна, ръмжене, преследване или сбиване с някое друго куче, което може да представлява опасност.

Средства за контрол

Едно от средствата да се контролира такова поведение при възрастно мъжко куче е стерилизацията, която в по-голяма част от случаите разрешава напълно или поне частично проблема. доказано е, обаче, че това не работи при всички случаи.

Други възможности са: хормонална терапия, смяна на обстановката, превъзпитание. Последният подход, без съмнение, е за препоръчване. Крайната му цел е да се сменят ролите, т.е. кучето е подчинено на стопанина и членовете на семейството.

Решението за превъзпитание включва също прилагането на стратегии за контра-условните рефлекси, привикване и възнаграждение за затвърждаване.

Да вземем, например, случая на куче, което напада всеки път, когато роднина или приятел влиза в градината. Агресивно поведение, породено от търсенето на превъзходство.

Как да превъзпитаме такова куче?

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още