Пет килограма скорост и интелигентност

от Радостина Тонева

Тя изглежда като миниатюра на грейхаунд, въпреки че в действителност е съвсем различна.

Тя е малка, лъскава и елегантна, нейната тънка остра муцунка стои така аристократично в допълнение на големите открити очи, които блестят така, като че ли заемат по-голямата част от лицето й.

Малките уши са поставени назад и връхчетата им опират върху главата, освен когато кучето не е в състояние на възбуда.

Тънък, дълъг врат, елегантно поставен към нежно и грациозно тяло. Дълбокият гръден кош стига до високо повдигнатите слабини и стомах.

Дългите тънки крайници завършват с много тънки и малки лапички, а тялото е покрито с къса копринена и блестяща козина. допустими са много цветове, включително червено, кремаво, светло бежово, черно или синьо, като тези цветове обикновено имат бели маркинги.

Нейният характер

Малката левретка е много лоялно куче, което обожава стопанина си, но към непознати е резервирано и се държи направо надменно.

Това са интелигентни същества, но често си навличат беди, затова се нуждаят от търпеливо и постоянно обучение. Въпреки че са деликатни и внимателни, могат да бъдат кавкаджии както повечето  дребните породи.

Имайки левретка, трябва да сте подготвени за едно весело кученце, но също така и много лесно ранимо и деликатно.

Наистина се нуждае от специално внимание най-вече до 18 месечна възраст, защото е много “чупливо”, казано най-общо. Костите му през този период са много податливи на фрактури.

Други заболявания, към които е предразположена малката хрътка са епилепсия, превъртане на колянното капаче, прогресивна ретинна атрофия.

История

Италианската хрътка е много дебна порода и най-вероятно е живяла в Египет преди повече от 6 000 години. Тези кучета идват в Европа с финикийците, а по-късно в римляните усъвършенстват породата.

Следи от левретки са останали още от времето на Помпей след изригването на Везувий през 79 година преди Христа. По-късно руската императрица Екатерина Велика е била много привързана към тези малки и нежни кученца и помага много за нарастване на популярността им в Европа.

Кой е идеалният дом за една левретка?

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още