Още за Грьонендейл

Добре израсналото и тренирано куче винаги е активно, приятелски настроено, готово да пази и да работи.

Грьонендейл е активно куче и някои могат да бъдат прекомерно буйни и игриви, особено докато са малки. Могат да се проявят и като доста дестурктивни животни и да имат невротично поведение, в случай, че не им е осигурено достатъчно движение и умствени провокации и стимулации. Грьонендейл се чувства прекрасно, когато получава нови задачи.

Козина: черна двойна козина. Външният косъм е дълъг, гъст, прав и твърд, подкосъмът е изобилен. По врата козина е най-дълга и разкошна, най-вече при мъжките екземпляри.

Малко ограничено бяло петно е приемливо. Сменя козината си, при това доста обилно два пъти в годината.

Характер

Енергично, жизнено и винаги готово за движение и работа куче. Нуждае се от време, което да прекарва със своя стопанин, да общува, да играе.

Склонни са да установяват много силна връзка с един господар. Възможно е да развии някакви фобии към определени неща като бебе, но обикновено с израстването ги преодолява по естествен път

Грьонендейл трябва да бъде социализиран още като малко кученце ако живее с други кучета и домашни любимци. Към непознати е по-скоро плах, но с деца се държи добре.

Изисква социализация и висока активност, коет ого прави не много подходящо куче за онези, които не са склонни или нямат възможност да инвестират необходимото време в обучение.

Грижи

Изисква почистване и ресане поне два пъти в седмицата, и повече пъти когато сменя козината . Имайте предвид, че прекомерното разресване може да увреди подкосъма.

Това е порода със сравнително дълъг живот – 11-13 години. Имат подобни здравни проблеми както и останалите породи, но са предразположени към епилептични припадъци.

Тренинг

Нуждае се от внимателно обучение, но твърдо и решително. Грьонендейл не е куче, което би било склонно да приема грубо отношение, викове или удари, това ще има изключително негативен ефект.

Добрите резултати се получават при тренировки с награди. Нуждае се от умствена стимулация, така че честото повтаряне на едно и също упражнение бързо ще го направи индефератен към урока.

Послушание и специфичен спорт тренинг, като за аджили, например, ще пожъне големи успехи, и ще позволи на грьонендейл да реализира целия си потенциал.

Активност

Грьонендейл се нуждае от достатъчно много движение навън всеки ден, вкючително и дълги разходки или джогинг, както и активни игри в градината.

Чувства се прекрасно и се развива добре само ако има умствена стимулация и ще се забавлява да тренира някакъв спорт.

Ако не сте такъв тип човек – не измъчвайте и себе си и животното, изберете си друга порода.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още