Не затваряйте кучето

от Радостина Тонева

Социализацията на кучето     е нещо,  което повечето стопани на кучета не обмислят съзнателно и целенасочено. Някои го правят съвсем естествено, като взимат кученцето навсякъде с тях, то вижда различни места, различни хора, други кучета и попада в различни ситуации.

Други собственици несъзнателно „унищожават” кучето като правят обратното – държат го постоянно в една и съща среда.

Попадали ли сте в ситуация да осиновите куче и да не сте наясно как то реагира с други хора, кучета?

Кучетата са като всяко друго живо създание на земята, те се нуждаят да са навън, да срещат други същества, приятели, да изучават различни места, ситуации.

Представете си дете, което е било затворено и изолирано от света с години. Как очаквате то да се държи когато порасне?

Естествено, че ще има невъзможност да приеме действителността отвъд стените на познатото му пространство и комуникацията му ща бъде затруднена или почти невъзможна.

Струва ви се пресилено това сравнение, но се случва същото и с куче, което вземаме от кучилото и го затваряме у дома. Кучето също се нуждае да бъде въведено в света, за да има увереност и за да се адаптира.

Ако сте собственик или развъждач, знаете че е много важно да извеждате кучето навън, не само за да не цапа вкъщи. Позволете му да се почувства свободно, да срещне други хора и други кучета.

Нашата отговорност не се изчерпва с това да му дадем храна и подслон, но и да му помогнем да израсне и се потопи в новите за него неща от живота.

Какво се случва, когато кучето не получава достатъчно социализация като малко?

– Кучето може да стане плахо, винаги да се страхува и да бяга от непознати обекти или някой, когото то не познава или разпознава.

– Кучето може да се отнася към другите хора и кучета като към врагове. Ако не избяга от тях, то ще пристъпи към самозащита под формата на хапане и атака.

 следва  – Какво да правим в тази ситуация?

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още

Шутцхунд II

Демонстрира интелигентността и способностите на кучето Този спорт е концентриран върху три части, много близки с обучението […]