Най-добрият дом за нея

Най-добрият дом за Левретката е дом, който е отворен за повече от едно от тези прекрасни същества.

И тъй като са много крехки, добре е в семейството, в което живеят да няма малки деца, които не биха могли да знаят как да се държат с това кученце и биха могли да го наранят по невнимание.

Най-добре се чувстват при климат без големи температурни промени, като не подлежи на никакъв коментар факта, че те биха могли да живеят единствено и само в къщи.

Като малки, естествено, са много активни и трябва да им отделите достатъчно време за игри, за да изградите здрава връзка с тях.

Не забравяйте, че колкото и да са деликатни, това са хрътки все пак! В душата си тя винаги е била ловец. За разлика от другите хрътки, освен много добро зрение, тя притежава и чудесно обоняние.

Тя наистина е много покорна, следва безупречно волята на своя стопанин по силата на повишената си способност да възприема и разбира.

Държи непознатите на разстояние, но не поради плахост, а заради голямата си гордост, в резултат на което не можем да я наречем особено общително животно. По-слабо изразени са бдителността и тембърът на гласа й, в хармония с нивото на нейната покорност.

Слабо агресивна, не е войнствена, но подчертано обсебваща и с чувство за притежание. Спокойна, разумна, достолепна, поведението й носи отпечатъка на аристократичните среди, в които е живяла векове.

В семейството си тя живее за Вашата любов и внимание.

Някои развъждачи дори я описват като вечното дете у дома. Представете си времето и вниманието, което трябва да отделяте за едно 3-годишно дете, например.

Това е, от което ще се нуждае вашата малка и аристократична хрътка и най-вече през първите години от нейния живот. Има поведение на малко кученце поне до своята четиригодишна възраст.

Ако четете ще откриете, че тя се опитва да положи своето малко ухо точно между вас и страница на книгата Ви. Тя винаги ще иска да седи там, където Вие седите, винаги ще иска да ходи там където вие ходите, и да играете заедно колкото време можете да й отделите.

Тя ще иска да стои в скута ви докато Вие сте на компютъра и може би ще се опитва да ви разсейва докато говорите по телефона.

Ако си вземете левретка, откажете се от идеята да спите сам. Тя наистина е била “порода за леглото”, ползвали са я като грейка, в допълнение към това, че е просто куче компаньон.

Вашата левретка не просто очаква да спи в при вас в леглото, тя ще иска да се мушне под одеалото и да се гушка като котка. Така че обмислете този факт!

В големите семейства тя е много щастлива да прекарва времето си в леглото на всеки един от своите приятели и ако вие нямате нищо против това, ще откриете, че е много сладка, много мила и внимателна и ще пази топлината на леглото Ви през зимата.

Въпреки че не е толкова бърза като по-едри си братовчеди, италианската хрътка е бърз бегач и трябва да бъде винаги водена на каишка, когато сте навън, освен ако не е в добре оградено пространство.

И тогава пак ще се нуждае от много внимание, ако оградата е ниска – много е добра в скок на височина. Ако забележи катерица или птица, то вие ще бъдете абсолютно безпомощни да я спрете и докато разберете, че вашата хрътка липсва, тя ще бъде поне на миля разстояние от вас.

Италианската хрътка е много чувствителна.

Тя ще се почувства опустошена, ако й крещите или й говорите грубо. Ако направи беля да я наказвате е безпредметно и няма да помогне. Най-доброто нещо, което можете да направите е да я изведете навън веднага, за да научи къде очаквате от нея да си свърши работите.

Едно от предимствата на породата е лесната поддръжка на козината и факта, че не я сменя. За да я поддържате лъскава е достатъчно да я изтривате просто с мокра кърпа. Друго, което е добре да правите за тоалета е да режете ноктите и да почиствате зъбите.

Трябва да къпете когато наистина има нужда от това, но винаги трябва да подсушавате много добре. Тъй като козината е съвсем къса, при ниски температури дрехата е задължителна. Левретката обича разходките и игрите, но не се нуждае от много движение.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още