Мелез или чистопородно куче?

Има такива хора, при това съвсем не малко, които са фенове на безпородните кучета.

Въпреки че ако се обърнете към специалист за съвет, първото нещо което ще ви попита той ще е: „Коя порода си избрахте?“ Защото, наистина, в избора мелез или съвсем безпородно куче има голяма доза хазарт.

Ако имате опит с кучетата, това не е нищо специално, но ако това е първото  куче в живота ви, то тогава за да направите този избор, трябва поне малко да сте хазартен тип. Или наистина много всеотдаен човек.

Не само размера, дължината на козина и психическите характеристики, но много по-важно нещо за съвместния ви живот – личност, темперамент и ниво на активност – са заложени на карта.

Ако кучето е много активно и това обстоятелство, което сте пренебрегнали, не отговаря на вашия начин на живот или на вашият темперамент, неизбежно идва времето, когато затрудненията ви стават повече от удоволствието да споделяте живота си.

Чистопородните кучета са обикновено по-предсказуеми, няма гаранция, но все пак вероятността да вземете кучето, което търсите е по-голяма. Да си вземете голямо куче, навършило вече 2 годишна възраст ви дава предимството да знаете с какво ще си имате работата оттук нататък, та дори и това да е куче мелез.

Повярвайте, кучетата от приюти могат да бъдат перфектния отговор на вашето търсене.

Повечето от тях са чудесни кучета, които са попаднали в приюти по най-различни причини и много рядко защото са агресивни и неуправляеми. Такива може да са били с хора, които не знаят какво да правят с тях, а не защото природата им е такава.

Възрастните кучета, в най-общ план, са често по-добрият избор, защото нужните за тях грижи не са така интензивни както при малките. Още повече, порасналото куче е в степени по-предвидимо от малкото.

Добрите приюти или спасителни групи оценяват точно кучетата, които дават за осиновяване и това е сигурен начин правилното куче да попадне при правилния си човек..

Когато решите да си вземете куче, не взимайте първата сладурска муцунка, която се доближи до вас. Това може и да е силно като усещане, но си заслужава да се направи тест за темперамент, внимателно да се оцени кучето и да вземете това, което е подходящо за вашето семейство – просто защото правилният избор гарантира спокойно и приятно съжителство и за двете страни и никога връщане обратно в клетката в приюта или нещо по-лошо.

Не можете да спасите всички

Да, вие не можете да спасите всички, но можете да спасите едно, като му дадете щастлив живот  с вас и това да е кучето, което подхожда на вашия начин на живот.

Също, не пропускайте онова красиво кученце, което ви допада, само защото ще си кажете – то има шанс повече от другите да бъде осиновено!

Това не се подразбира от само себе си. Това, че на вас то много ви харесва, съвсем не означава, че ще бъде харесано от други или въобще забелязано. Наистина не можете да спасите всички тези същества зад мрежите на приютите.

Най-доброто, което можете да направите е да изберете най-доброто за вас куче. Налага се да оставите на останалите шанса да намерят своите хора.

Не се чувствайте виновни за това, че сте избрали едното кученце, а другото не. Това наистина е трудно, трябва да се научите на търпение, трябва да научите, че няма лесни решения.

Ще научите тези истини, когато ви се случи да се изправите пред топлите им очи и сърцето ви се разкъсва от болка: ако не сте вие, то кой ще ги спаси, ще затворите очи, за да не ги гледате, ще се обърнете да си тръгнете в невъзможност да направите този труден избор.

Обаче си струва, ще спасите един приятел и ще пораснете.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още