Липсата на апетит при кучето

Липсата на апетит при кучето винаги е обезпокояващ сигнал за собственика му.

Има много причини от най-различно естество, които водят до загуба на апетит. Първото важно нещо е как точно оценявате липсата на апетит. Ако решите, че кучето ви е загубило апетит, защото яде по-малко от обикновено е едно.

Ако яде по-малко количество от това, което е изписано на опаковката – помнете че това е само осреднена дажба. Обикновено повечето здрави кучета ядат 60-70% от количеството изписано като препоръчително на етикета.

Ако кучето въобще не иска да яде това се обяснява с анорексия, точно както при хората и тогава кучето губи напълно апетит. В много случаи кучето изпада в състояние на страхово напрежение, което потиска апетита му, и освен това пречи на използването на обонянието и вкуса за оценка на храната.

Както се случва при хората, така и при кучето, състоянията на психически дискомфорт могат да имат и обратен ефект: да изпадне в такова състояние, че да му е все едно какво яде, дори да не става за ядене. Както и да започне да пие много вода.

Загубата на апетит може да е симптом за някакво заболяване, затова е важно посещението при ветеринар, при положение че забележите сериозна промяна в апетита на своето куче. Това касае най-вече кучета, които по принцип никога не са имали проблем с храненето си и не са капризни към предлаганата храна, била тя домашно приготвена или гранулирана.

За повечето често срещани заболявания, винаги се описват и възможните симптоми и често сред тях фигурира „загуба на апетит”.

За някои от тях има описани симптомите ТУК

Следва: Възможни причини

Подобни статии: Проблеми на храносмилателната система

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още