Куче за апартамент

Пуделът е неповторим приятел

Не мислете, че бидейки салонно куче, той е лигльо и каприз .

Пуделът наистина е неповторим приятел поради своята гъвкавост, способност да се приспособява към всякакви условия, поради ярко изразената му индивидуалност и интелект, винаги веселия му и игрив нрав, неизчерпаемата му воля за живот и игра съчетани с една лека, динамична и пъргава външност.

Действително става дума за куче, което макар и да проявява по хиляди начини своята изключителна жизненост и любопитство, то никога не прекалява и проявите му никога не са разпасани и неконтролирани. Изобщо, това е изтънчено, дискретно куче, което инстинктивно намира своето място при всякакви ситуации.

Ако има някакъв недостатък в нашето предложение, то това е, че пуделът е крайно чувствително куче, нуждаещо се от обич, поради което постигнатите резултати, благодарение на неговия интелект, имат пряко отношение към подхода спрямо него.

С  лошо нищо не научава, буквално се затваря в себе си и изпада в депресия. От друга страна е много лесно да го научим на различни неща, ако се отнасяме с него подобаващо.

Освен това пуделът е куче крайно чувствително към настроенията на стопанина си и атмосферата на средата, в която живее. Поради това се подава на депресия по-лесно от другите кучета, при които психологическият дискомфорт поражда обикновено други реакции.

Ако е малтретиран, недолюбван, пренебрегван, пуделът няма да започне да руши, да търси контакт, той дълбоко ще се натъжи, ще се усамоти, ще унива и ще страда. И в тези случаи заприличва повече на един нещастен човек, отколкото на събратята си.

При пуделите най-често похвалите, моралните награди, вашата близост дават по-добри резултати от вкусна хапка за награда. Желанието му да ви се хареса е пружината, която го тласка да изпълнява доста трудни задачи. А желанието е породено от чувството му към неговия човешки другар.

Имайки пред вид това, трябва да си дадете ясно сметка за нивото на вашата чувствителност и способност за взаимност.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още