Как да се грижим за кучето през зимата?

Зимата има свои правила

Дните стават по-къси, нощите – по-студени, майките са купили якета и топли шапки, децата не играят футбол след училище, а стоят повече пред компютрите. Кучетата – подготвили са зимната си козина. Но не винаги и не при всички условия това е достатъчно за тях.

Намаляването на дневната светлина възбужда растежа на изобилна подкозина при повечето северни породи и някои, които имат двойна козина.Падането на температурите е тоник за повечето кучета – те ще станат по-активни и игриви.

На хората това не им действа, по правило, по същия начин – опаковат се в тежки дрехи и обувки и движението навън не е сред любимите забавления, когато студът щипе лицето.

Кучето ще се нуждае от същите разходки, от груминг и тренировки – то няма да промени своите навици. Тъй като най-вероятно няма да прекарвате навън с него толкова време, колкото през лятото, опитайте да включите вашето куче в повечето нормални дневни задачки –

отивайки до магазина или да изхвърлите боклука, вземете го със себе си, решете го докато гледате телевизия или му говорете, докато приготвяте вечерята. Ако излизате с колата и е възможно – повозете го.

Но освен намалената активност, има доста неприятни неща, които могат да му се случат през зимата.

Напукани и болезнени възглавнички на лапите

През зимата това е често срещан проблем. Солта, която се разпръсква за размръзяване на пътищата и улиците е основният виновник за това. Тя изсушава повърхността на възглавничките и причинява болезнени напуквания.

За да се предотврати такова състояние, след разходка измийте възглавничките с топла вода, за да премахнете солта и ги подсушете внимателно. Продават се кучешки боти и те вършат добра работа, проблемът е, че кучетата обикновено не знаят това и много им се нервят, някои въобще не искат да направят и стъпка, обути в тях.

Добър вариант за предпазване е да намажете възглавничките и между пръстите с детско олио, което ще ги пази еластични и ще елиминира образуването на топки сняг по тях.

Зимни разходки

Много кучета обожават да палуват в снега, ровят, въргалят се и после подлудяват, защото не могат да почистят сплъстените топки сняг между пръстите си. Не само, че това е нещо странно за тях, то им пречи да вървят.

Затова първо правило е между пръстите да няма козина.

Преди падането на снега тя трябва да е подстригана късо. Ако е дълга, снегът полепва, формирайки снежни топки, които го карат да се чувства крайно некомфортно и освен това са трудни за отстраняване.

Доброто състояние на ноктите е не по-малко важно, защото дългите нокти принуждават кучето да стъпва само на лапите си, повдигайки пръстите, където се формират същите буци сняг под тях.

Спестете му тези неприятности, защото иначе може да ви се наложи да стоите по-дълго от предвиденото на студа в опитите си да го накарате да се движи върху тези снежни топки.

още по темата Кучето и зимата –зимна диета за кучето

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още