Кучето и активността

Изследване на зоопсихолога Андерс Халлгрен показва, че 40-50% от кучетата в Швеция си почиват минимум 20 часа в денонощието. Подобна е картината и в останалите страни в Европа.

При 82% от тези кучета се наблюдават различни проблеми в поведението.

Основната причина, заради която множеството кучета просто се излежават е скуката. Ние твърде много работим и твърде малко отделяме време и внимание на нашите кучета.

През дългите часове на отсъствие на стопанина си кучето спи, после следва 15-минутна разходка преди поредния сън.

Това се повтаря всеки работен ден и евентуално в събота и неделя кучето може да разчита на игра с топка или голяма разходка в парка или в планината. Това е типичния ритъм.

Другата крайност – прекалена активност: кучето участва във всички възможни спортни занимания, тича сутрин със собственика си, ходи с него на многочасови преходи.

Този тип собственици считат, че кучето е щастливо само когато, връщайки се отвън всеки ден, то просто пада и заспива от умора. Тази крайност може да доведе до стрес при кучето.

Но дори когато стопанинът на кучето мисли в правилна посока и прави възможното да направи живота приятеля си балансиран, все пак идеята за това разнообразие често стига само до физическа активност. А кучетата са умни животни, на които им е жизнено необходима и работа за ума.

Точно както човек, освен от физически упражнения, се нуждае да прочете книга, да послуша музика, да гледа хубав филм, да посети интересно място, така и кучето има нужда от упражнения и игри за концентрация на вниманието, стимулиращи сетивата и развиващи умствените му способности.

Алтернативи

Чудесни упражнения за кучето са игрите на търсене. Те са подходящи за всякакви породи, всякакви възрасти кучета, могат да участвате всички от семейството или децата, докато вие се погрижите за вечерята, например. Единственото ограничение е вашето въображение. Можете да скривате в различни кутии лакомства и кучето да ги получава след като ги намери.

Можете да разигравате различни сценарии – да отвори кутията като дръпне някаква връзка, или да махне капака, или да открие лакомството сред няколко еднакви кутии. Не е нужно всичко да е много сложно, важно е кучето да напрегне мозъка си, вие да му говорите през това време и активно да си взаимодействате. Домът на кучето е домът, в който то живее, не е място само за сън.

Източник http://www.dogfriend.org

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още

Шутцхунд

Демонстрира интелигентността и способностите на кучето Генерации хора, обичащи кучетата, са били привлечени от тази уникална идея […]