Кучето в митове и реалности

Топлият нос е признак на болест!

Това е един от най-разпространените кучешки митове, които мога да събудят много притеснения. Развъждачи и ветеринарни лекари са били събуждани по никое време от новите стопани на малки кученца: “Носът му е топъл, какво да правя?”

Отговорът е “Нищо”. Ако само носът е топъл, кучето най-вероятно просто е спало, а докато спи температурата на носа се повишава.

Ако обаче е много сух, ако е покрит с някакъв налеп или коричка, ако това е съпроводено с някакви отклонения в поведението му – не иска да се храни, не играе – тогава звънете на ветеринаря си.

Раждане и здраве:

“Поне веднъж в живота си кучето трябва да роди, за да е здраво. „

Този мит не е толкова популярен като предния, но е най-опасният. Много стопани на кучета сериозно усложняват живота си, робувайки на тази измислица. Резултатът обикновено е уморени стопани, измъчена кучка, кученца, на които не може да се намери дом.

По мнение на ветеринари и опитни развъждачи няма статистически данни по темата, че ако една женска има кученца тя ще е по-здрава.

Напротив, практиката показва, че племенните кучета боледуват със същата честота от определени болести, както и нераждалите женски.

Още повече, някои специалисти считат, че болестите се проявяват по-често именно при кучки, които са раждали само веднъж. Работата е в това, че с първата бременност хормоналният баланс на кучката претърпява сериозни промени.

И ако после, както и обикновено става в тези случайни и недомислени връзки, кучката не бъде повече заплождана, то активираните веднъж хормони могат да доведат до сериозни проблеми за здравето.

Същото се отнася и за мъжките кучета. Неведнъж ще ви съветват, че веднъж като го “пуснете” на женска после той ще се успокои. Да, за момента ще се успокои, но със същата честота ще продължи да си губи ума и да се дърпа от повода, да бяга.

Всъщност е тъкмо обратното – мъжки, които не са имали късмета да станат бащи с възрастта се успокояват и губят влечение към женските. Отсъствието на връзки за мъжкия е напълно в реда на неща – и в природата в глутниците вълци не всички имат партньорки, а само най-силните. Закон.

Кучетата не различават цветове

Този мит е напълно безобиден. Всъщност той  много дълго време бе поддържан и от учените. Сравнително скоро американски изследователи са установили, че кучетата различават цветове, макар и не така добре както хората.

А за това има примери от ежедневния живот: на една изложба стопанската се отдалечила от кучето си, което в усещането си, че е напълно изоставено, се изскубнало от нашийника и побягнало към жена, облечена в сиво яке: именно такъв бил цвета на връхната дреха на стопанката му.

Черната устна кухина означава зло куче

Този мит няма да ви причини никакви неприятности, освен ако не разчитате на този признак при избора си на куче пазач. В действителност черната уста свидетелства единствено за степента на пигментация на слизестата повърхност на устната кухина.

Но има нещо друго – колкото по-силно е пигментирана, толкова повече кучето е предразположено към образуване на зъбен камък – това е според наблюдения на специалисти. От друга страна за много породи това е описано като желателен белег в стандарта.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още