Кучета в помощ на децата

Те не изпълняват някакви специални трикове, просто седят и внимателно слушат какво им четат децата. Нещо, толкова елементарно, което на пръв поглед не е някакво специално умение. За децата, обаче, това се оказва единственият начин да преодолеят смущението си да четат на глас.

Осемгодишната Сами обича да чете на глас на Фаун. Фаун не задава досадни въпроси и не критикува произношението на новачката. Дори маха с опашка и наостря уши в знак на внимание.

Идеята за „слушащите” кучета

Тя се е  родила в Солт Лейк Сити, Юта, през 1999-та, като отделна програма в Организация за асистиращи кучета. Оттогава повече от 3000 терапи кучета по целия свят са тренирани и регистрирани към тази програма.

Програмата R.E.A.D (Reading Education Assistance Dogs) е в помощ на усъвършенстването на уменията на децата да четат и комуникират чрез включването на животни, пред които децата се отпускат.

Днес хиляди тимове – собственик и куче са регистрирани като работещи в САЩ, Канада, Италия, Финландия, Франция, Швеция, Южна Африка, Словения, Великобритания, Испания и други страни.

Да, има много причини тази чудесна идея да е работеща. Четенето е съществено важно за децата, за да успеят в училище и в живота, но много от тях се напрягат много при четене и се затрудняват да го правят на глас: те се стесняват и мразят да четат на глас в клас и въоще пред публика.

Е, какъв по-добър слушател от едно приятелски настроено и неосъждащо за грешките куче? Вместо да се ужасяват да не направят грешка и да бъдат обект на присмех за съучениците си ако неправилно произнесат някоя дума, така децата могат да се забавляват от четенето..

Ето как Вашингтон Поуст описва програмата: В Централната библиотека на Александрия в последно време имаше лист на чакащите за „Лапи за четене” и деца, стиснали здраво книгите си отвън, надявайки се да дойде и техният ред.”

Някои от децата имат трудности с ученето и на техните родители е предоставен начин безболезнено и естествено да преодолеят тези затруднения в детската психика – малчуганите практикуват своите неутвърдени още умения в приятелска и некритична среда.

Някои от децата, които учат английски език, биха искали да четат без да се налага да бъдат коригирани на всяка дума. Някои са много срамежливи за да се отпуснат да говорят в час, като Сийн и неговата сестра, които обичат да четат и чакат цяла седмица за да имат възможност да останат с Тавис, една унгарска визла, която ги слуша много внимателно и се прави, че разбира всичко, което децата и четат с увлечение.

„ Tе наистина се забавляват”– казва една от библиотекарките.

„Децата просто светват от радост, това е наистина прекрасна програма.”

Все трябва да има някакви неудобства. Може би космите? Има и други ползи за децата, като намаляване на кръвното налягане и сърдечния пулс, по-лесно отпускане и тенденция да забравят за причинени болки и ограничения.

Когато децата се притеснят, кръвното им налягане се повишава много бързо и достига високи стойности, но много научни статии потвърждават, че при куче наблизо нивата падат драстично, дори само да стоят наблизо до кучето или да му четат от книжките си.

За да изпълняват тази задача на терапи дог, кучетата минават курс на обучение в продължение на 5 месеца. Не всички кучета биват назначени на работа, въпреки че нито едно от тях нито хапе, нито ръмжи.

Но, например, един от критериите при избора е космената покривка и вероятността допира с кучето да възбуди алергия у децата.

Какво мислят децата за четенето пред и на куче Седемгодишната Джеси споделя: ”Миналата година не можех да чета и много се притеснявах.

Родителите ми откриха Челси и аз започнах да и чета и не се притеснявах вече. Сега мога да чета най-различни книги и съм много щастлива. Най-любимото ми е как Челси има много трикове и лаене, за да ми кажи довиждане!”

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още