Кризата на пубертета

Както младите хора, така и кучетата имат своята деликатна възраст.

Преминаването от  детството в „големия“ живот  става често по начин малко или много болезнен и конфликтен, като физиологичните и хормонални изменения и разстройства идват, за да разбъркат сладкия живот на децата.

Собствениците на кучета – юноши се сблъскват с наследствена непокорност, трудности и конфликти.

Няколкото месеца, в които малкото кученце трябва да се преобрази в голямо животно са един критичен период, през който стопанинът трябва да има грижата да поддържа близка връзка със своя приятел.

Вслушвайки се в своето куче ще можете да откликнете на нуждите на неговото физиологично състояние и да реагирате на последствията му: твърдост, търпение и постоянство са залозите, ако не искате по-късно да имате един непокорен пораснал непослушник.

Кучета в периода на пубертета не са еднакви.

Дребните породи навлизат в него на възраст 6-7 месеца, докато при едрите това става доста по-късно – около година и 10 месеца до 2 години.

Сексуалното съзряване е наистина най-характерният елемент на този период, но безпокойството също е доказателство за навлизането в периода и то не трябва да бъде грубо санкционирано.

Това не е поведение, продиктувано от недисциплинираност, а е реакция на организма, изцяло променен от израстването. Цялото тяло работи, отговаряйки на посланията за пренасянето на хормоните и физичните и психични трансформации.

Що се касае до поведението –  забелязват безпокойство и възбуда. Женската даже и да не усеща видимо настъпването на разгонването, търси мъжки, на които изпраща химически сигнали.

Между тях най-осезателните са в урината, която тя разпръсква във всички краища на полето и го маркира. Тя прави това по няколко начина преди всичко с ускорено уриниране с малък обем и различни други послания, с които привлича вниманието на мъжките, които минават около нея.

Последните душат урината, приемат посланието и това става причина за превъзбудено поведение у тях. Кучката е тази, която почти винаги привлича и мъжките са особено чувствителни.

Дребните са с по-голям късмет

Дребните и средни породи са още в своята фаза на социализация, когато се появява сексуалността и тогава се констатира изменение на тяхното поведение.

За големите кучета този период е завършен, ако не се вземе пред вид факта, че социализацията продължава през целия живот.

В периода кучетата имат почти достигнат ръст и придобити познания, отнасящи се до тяхната общителност, послушание, свързано с приемане на йерархията.

През кризата на пубертета се пазете от лошите поведенчески навици, които с по-голяма сила се изявяват от добрите такива.

Едно лошо социализирано куче има по-голяма вероятност от своите приобщени вече събратя да показва враждебност към кучета, хора, деца и всички други индивиди, които не е имало възможност да познава между втория и края на 4-тия месец.

Това важи и за куче, което е лошо възпитано в йерархията. То ще бъде много склонно да изпитва търпението на своя господар с непокорност при незначителни случаи.

Тогава е моментът да възстановите йерархията, която то заема в човешката глутница без да се отнасяте неприязнено с него, но с безспорна авторитарност.

Дребните породи са по-лесни в това отношение, когато са на път да изпуснат влака на своята социализация. За тях все още има време да запълнят празнотите, оставени от едно незадоволително социално възпитание.

Твърде късно е да попълните големите липси, но все още съществува възможност за наваксване, което обаче допълнително ще изисква търпение от ваша страна.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още