Красота за четирима

от Радостина Тонева

В кратка поредица, посветена на едни от най-красивите ловни кучета, ще ви запознаем с тях, с уговорката, че за да се влюбиш в тях никак не  е необходимо да си ловец

Открай време те са кучета за лов

Наред с голямото си и щедро сърце, притежават нюх, мускули и мозък. Не ти трябва пушка, за да се влюбиш в тях и вродената им изисканост. Стига само веднъж да ги погледнеш.

Това са Брако Италиано, Унгарска визла, Курцхар и Дратхар.

Не е възможно човек, който обича животните, още при пръв поглед да не бъде завладян от четиримата сред най-добрите ловни кучета на света, дори и да е върл противник на стрелбата срещу животни.

При вида на италианския брак или на курцхара, на дратхара или визлата, първото нещо което си казваш е именно: „Колко са красиви и изящни!“.

Впечатлението може и да се оспори: освен красота и елегантност тези кучета притежават много повече качества, все интересни и носещи голямо удовлетворение и на най-запалените по кучетата. Още повече в наше време, когато ловуването, за щастие, е в упадък.

Италиански брак

Нежният и ласкав поглед на италианския брак незабавно привлича вниманието, а характерът му затвърждава впечатлението.

Неговата любов към стопанина му е толкова дълбока, колкото и желанието му да получи одобрение и похвала.

Нищо по-лесно от това, тъй като докато се движи в тръс, изследвайки терена, той наистина е неустоим: излъчва толкова грация, хармония и лекота, че всеки остава поразен.

А видим ли как неуморно разбива на прах земята под краката си, ще осъзнаем колко бавни и самодоволни сме ние.

Италианският брак има среден до голям ръст, с височина в холката от 55 до 67 см и тегло – 25 до 40 кг. По природа е покорен, спонтанно приема да бъде воден от стопанина си. Притежава отлични както физически, така и умствени способности.

Независимо от това, че не е лесно да бъде отклонено вниманието му от миризмите, които неизбежно открива с чувствителното си обоняние, той притежава всички качества за да изпълнява дейности, различни от лова: издирване на изчезнали хора, работа на писта, послушание.

Но след откриване на дивеча, онова, което най-много обича е да прави компания на своите хора и да бъде приятел. Брако италиано е много стара порода.

Първият, който е писал за него, е Брунайо Латини, флорентински нотариус и поет, който още в 1260 година споменава за едно италианско фермерско куче с кафяво-червеникави петна, по всяка вероятност прародител на националния брак на Италия, като разновидност на бяло оранжевата покривка.

Данте, Челини и други големи личности на Ренесанса са избирали именно това куче в сюжета на някои от творбите си, а благородническите семейства, всред най-могъщите от онази епоха, ги отглеждали пристрастено: например, Гонзаките и Медичите, властвали в Мантова и Флоренция.

Става дума за вековна традиция, достатъчна като свидетелство за уважението към това велико ловно куче, което едновременно с това е било и приятел на цялото семейство.

Факт е, че с голяма лекота усвоява правилата на домашното възпитание и, общо взето, не се опитва и да противоречи. Ако съумеете с нежност и последователност още от първия ден да го накарате да ви разбира, вашият брак ще стане ваш верен приятел, възпитан и винаги под контрол, добре вписващ се в семейството.

Но да не забравяме, че си остава ловно куче, селекционирано за усилено движение под открито небе. За да се запази здрав и бодър, не го осъждайте на бездействие, затворен вкъщи.

Той има нужда от ежедневни разходки, игри и малки излети на открито. Още от малък трябва да бъде обучен да се завръща винаги и то бързо, когато го повикаме.Иначе когато сте на полето, обонянието може да го отведе далеч от вас.

 

 

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още