Как да превъзпитаме такова куче?

Уверено, смело и с постоянство – ще го „преборите”!

Ето едно предложение за корекция на поведение, съвразано с проявя на агресия за превъзходство.

Намалявате храната му за деня, който предшества началото на превъзпитанието, приготвяте нещо вкусно, което въпросният недолюбван ваш близък ще трябва да носи със себе си, нещо, което да притегли неудържимо изгладнялото куче, така че да го накара да се приближи да го вземе, вместо яростно да лае, както прави обичайно.

През първия ден на превъзпитанието, докато човекът прекрачва прага на градинската врата, кучето би могло да реагира по два начина: или да лае дивашки, при което човекът ще се оттегли набързо в очакване то да се успоко преди да опита отново, или може да остане неподвижно и да наблюдава изпълнено със съмнение.

Тогава човекът ще хвърли в паницата, поставена наблизо до вратата, лакомство и ще се оттегли, хвалейки кучето, ако то се приближи да я вземе.

Всичко това трябва да се повтори отново към обяд и в следобедните часове, преди кучето да е получило своята вечеря, все още символична.

На следващия ден процедурата се повтаря и ако кучето позволи това, посетителят ще може да направи една крачка в повече навътре в градината, приближавайки се все повече и предпазливо след всеки опит, който е дал добър резултат.

Ден след ден то трябва да бъде окуражавано да се приближи – това е човекът, който идва, за да му даде храна и е добър с него, и не е опасен за никого вкъщи. Кучето е наясно с тези неща.

Контра-условен рефлекс

Той се базира върху едновременно появяване на лакомството в паницата и приятелят ви – обект на агресивността на кучето. И тъй като храната ще бъде по-привлекателен стимул от появата на човека, животното ще започне да мисли повече за нея, отколкото за „натрапника“, преставайки да лае, за да се приближи към храната. Накрая ще свързва появата му с храната и ще му се радва и без предлагането на лакомство.

Привикването се постига чрез постепенно увеличаване на времетраенето, както и на близостта на човека, който носи храната, така че кучето да свикне да го вижда и да му се радва в очакване на наградата си.

Възнаграждението, което заздравява конкретното поведение е на основата на задоволяването на глада и похвалата, получена след всеки успешен опит.

Когато човекът се почувства приет и в безопасност във вътрешността на градината, може да бъде вмъкнат и допълнителен елемент – ласка. Финалната фаза на смяна на ролите превъзходство – подчинение ще имаме, когато кучето след заповед ще заеме позата „Седни“ в очакване да получи заповед „ОК“, която ще му позволи да започне да се храни.

Когато две възрастни кучета, а още по-зле ако са млади, независимо от пола, се срещнат, демонстрирайки агресивност и никое от двете не иска да се подчини, сбиването е неизбежно.

За да предотвратите тези инциденти излизайте винаги с вашето куче на повод, стремейки се да избягвате тези, които са пуснали свободно своето.

Много е непредвидливо да се опитвате да разделите с голи ръце две биещи се кучета. При тяхната разпаленост те могат да интерпретират жеста ви като форма на агресия и да отправят към вас своята агресивност. Или, по-честия случай, да ви ухапят в суматохата.

Има няколко начина да ги разтървете, като не говорим за схватка на кучета с ген на бойци, и в случай, че и двамата стопани с еднакво желание се опитват да спрат сбиването.

Ако е възможно, кучетата се поливат с вода, ако имате под ръка чадър, можете да го отворите пред муцуните им, това ги стряска.

Друго средство е да хвърлите на главата им дреха, но така че да не виждат и да загубят за секунди ориентация, време, в което да ги дръпнете с поводите настрани от мястото на инцидента.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още