Какво можете да направите, за да помогнете?

Създайте безопасно място

Опитайте да направите едно защитено място за вашето куче, където то да отива, когато чува плашещи го звуци. Но, помнете, това трябва да е място защитено от негова гледна точка, а не от ваша.

По принцип това е мястото където отива или се опитва да отиде. Затова ако е възможно дайте му достъп до това място.Ако живее на двора, добро решение е да направите „врата“ за кучета на входната си врата.Ако се опитва да се скрие под вашето легло, дайте му достъп до вашата спалня. Също така можете да му създадете скривалище като тъмно малко и защитено от плашещи звуци местенце.

Радиото също може да заглуши плашещите го звуци. (аз лично пробвам с музика, щом усетя че става прекалено шумно навън и започваме да играем преди да е изпаднала в колапс от страх)

Поощрете го да отиде в своето убежище, когато сте у дома и започне да гърми.Нахранете го точно в този момент или му дайте някакво забавление така че то да започне да прави асоциация, че там се случват приятни неща.

Кучето трябва да може да влиза и излиза свободно от това място. Ако настоявате то да влезе, когато не иска да бъде там – така ще причините само още проблеми.

Защитеното спасително място може да е работеща стратегия за някои кучета, но не за всички.

Някои кучета са мотивирани да се движат и да бъдат активни когато са уплашени и движението им помага да изпитват по-малко страх.

Отвличайте вниманието на вашето куче

Говорихме преди време, че започне ли трепери от страх, не го галете и не му говорете, все едно е направило нещо велико. Дръжте се нормално, говорете му с обичайния си глас.  Като казваме „не го галете“, това е в смисъл да не поощрявате поведението, вие най-добре знаете, какво радва вашето куче, затова не се вторачвайте в страха му, а му предложете нещо, което да го отвлече.

Този метод работи най-добре когато кучето вече е станало тревожно. Окуражете го да се ангажира с някаква активност, която да отвлече вниманието му от зараждащия се страх. Започнете при първата поява на шума, преди още да е показало страхово поведение, но е вече с изострено внимание и бдително. Веднага опитайте да го заинтересувате да прави нещо, което наистина го забавлява.

Подайте му топка за тенис, поиграйте с него, но задължително на място където не може да избяга или му давайте на игра команди, които то знае. Дайте му някаква награда и го занимавайте. Когато бурята или шума са вече реалност вие няма да можете повече да привлечете вниманието му върху тези дейности, но по този начин може да бъде отложено началото на страховото поведение всеки път за по-дълго време, когато го правите.

Ако не можете да задържите вниманието му и то започне да трепери от страх, спрете процеса. Ако продължите може само да засилите страха му. Модифициране на поведението е ключът.

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още