Форма и функция IV

Кажи ми как се движиш

Доберман

Повече от всичко – атлетичен, мощен, с бързи реакции. Форматът е квадратен, движи се елегантно и бързо. Обяснението е просто: от многобройните поверени му задачи, сред които лична защита, патрулиране, куриерски, дори теглене на шейна, нито една не е статична.

Продукт от кръстосването на различни породи, включително и грейхаунд, доберманът галопира най-естествено и с голяма скорост.

Неговата стремителност и неудържимост в играта или в спорта са познати на всичките му привърженици.Много е привързан към стопанина си.

Не обича самотата и не е склонен на голяма самостоятелност, освен ако човешкият му партньор не е на неговата висота.

Нещо, което, като се вземат предвид необикновените психо-физически качества на породата, се среща за съжаление, нерядко.

Пойнтер

Бърз, гъвкав, никога неподвижен, освен когато свърхчувствителното му обоняние е прихванало миризмата на дивеча, пойнтерът следва по необходимост да бъде вписан в квадрат.

В противен случай не би могъл да осъществи типичния бърз и издръжлив галоп на тази знаменита порода, правеща стойка.

Сухо и мускулесто, със своя неуморим галоп, това великолепно ловно куче нагледно показва същността на „кучето в квадрат“, по природа предназначено да покрива значителни разстояния в открити пространства, не толкова поради независимост, каквато рядко се дава на куче правещо стойка, колкото поради очевидната увереност, че ще се завърне бързо. Наличието на примес от кръв на хрътка вероятно има частичен дял за подобно поведение.

Белгийска овчарка

Родена за водач на стада, често в хълмисти райони, белгийската овчарка е чудесен пример на бърз бегач в тръс-галоп.  Квадратна, извънредно мощна в ускоряванията, но също толкова издръжлива по дългите трасета.

Черти, които добре подхождат на вълка, от когото тя е запазила поведение, манталитет и поглед и то в много по-голяма степен, отколкото обикновено се счита.

Относително лека, надарена с мускулатура на спринтьор, поставена  върху крайници на бегач на дълги разстояния, тя дава израз на по-скоро зряло социално поведение.

Влюбвайки се в нея, можем да очакваме смесица от зависимост, широк район на действие, държане на хищник, надзор и защита на територията, не е лесна за управляване, но е страшно обаятелна.

Всяко правило си има изключения

Ако наблюдаваме един грейхаунд, галопиращ по анатомия, със сигурност няма да ни изглежда квадратен. Модерната селекция има тенденция все повече да подчертава дължината на тялото.

Това противоречи, на пръв поглед, на уравнението -„квадратна структура=галоп“. Отбелязва се, обаче, че по-голямото издължаване на тялото в едно със стеснена и нестабилна опорна повърхност за крайниците е плод на трескаво търсене от страна на човека на изключителни постижения в галопа.

При хрътките – чисти спринтьори, и в частност при грейхаунда, удълженият гръбначен стълб действа като истинска пружина, по силата на една гъвкавост, несрещаща се при кучета от други типологии.

Такава гъвкавост позволява напрежение и екстензия на гръбначния стълб, усилвайки тласъка предаден от задните райници на предните.

В тази игра взима участие цялата мускулна структура на тялото, позволявайки осъществяването на разкрач, който иначе би бил непостижим.

Очевидно, става дума за една екстремна специализация, невъзможна за експлоатиране освен за не повече от хвърлей място. Аналогичен механизъм се среща при най-бързия хищник, гепарда, способен да достигне 110 км/час.

Грейхаундът достига само 80 км/час. Така че и двамата са истински феномени: единият естествен, другият – създаден от човека.

Кучето е една перфектна структура: тласък и мощ – гъвкавост и динамизъм – сила и съпротивление – равновесие и пъргавина – поглъщане на противодействието.

(Част III можете да прочетете  тук )

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още