Инбридингът поставя чистопородните кучета в риск

По същия начин както при хората близкородствените връзки могат да увеличат честотата на появата на гени, които причиняват заболявания, така и  криворазбраното селектирано развъждане, чрез което са създадени множество съвременни породи, поставя чистопородните кучета в риск.

Регистрирани са голям брой от здравословни проблеми, които влияят като на тялото, така и на поведението на кучето, а не малко от тях са и с летален изход.

Външните белези на породата, които развъждачите се стремят да затвърдят и увековечат не са най-голямото постижение за която и да било порода.

Стандартите на породите трябва да се четат грамотно, а не само отделни абзаци от тях.

Доколкото развъждачите преднамерено манипулират изражението на кучето или подчертават физически характеристики, които са считани за желателни, като плоското лице на булдога, например, или увисналите клепачи на блъдхаунда, едновременно с това те самите създават и физически проблеми и недъгавост.

Прекомерните бръчки при китайския шар пей причиняват чести кожни инфекции, булдогът и останалите породи с много сплескани лица и къси носни тръби като пекинез, например, имат проблеми с дишането, блъдхаундът страда много често от възпаления и дразнения на очите. Неестествено големите или дребните размери на други породи пък причиняват друг вид проблеми.

Например, дребните породи играчки и миниатюрни често страдат от изместване на колянното капаче, сърдечните проблеми са също доста често срещани.

От друга страна групата на много едрите породи като Мастиф, Сен Бернар, Немски дог са по-скоро твърде едри, за да бъдат добре със собственото си здраве.

Изследователите са открили забележителна връзка между едрия размер и честотата на изява на ортопедични проблеми като хип дисплазията, например. Дребните породи също страдат, но в много по-малък процент и по-лека степен.

Едрите породи са доста по-често предразположени към топлинно изтощение тъй като те не могат лесно да охлаждат тялото си (за разлика от дребните, които пък имат проблем с това да задържат топлината в тялото си).

И поради тяхното масивно телосложение, което трябва да носят, тези породи са по-предразположени към злокачествен тумор на костите на краката.

Междувременно, едрата глава и тесни бедра при булдога водят до необходимост от раждане чрез Цезарово сечение.

(продължава)

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още