Хранене на кучето през зимата

Зимна диета

С настъпване на студеното време сякаш апетитът на кучето става необуздан. Дали е оправдано през зимата да яде повече от нормалното?

Така е и при хората, всъщност, макар и причините за повишения зимен апетит да са различни от кучешките. Кучетата са склонни да ядят повече когато е студено, но суровото време може да им попречи да се движат достатъчно, за да изразходват тези допълнителни количества енергия. Така че – много внимателно по тази тема.

Ако кучето живее в апартамент, няма никакво оправдание да яде повече. Ако е навън – да, но все пак в някакви нормални граници на завишени порции.

Има един друг момент, свързан със зимната диета. През зимата има едни много празници, които са свързани с обилни трапези. Винаги има разни неща, които няма защо да се изхвърлят, а могат да се дадат на кучето. Бюльон от пилето или супа от пуешки дреболии биха зарадвали кучето, чийто нос през тези дни е силно раздразнен от множеството апетитни миризми, идаващи от кухнята.

Остатъците от масата няма да доведат до фатално заболяване, но ако давате такива, все пак е добре да избягвате пикантните мазни храни, порциите трябва да са малки, както и да намалите храната в основното хранене.

По време на празниците храната у дома сякаш е в изобилие и кучетата лесно намират сладкишите, оставени без надзор на масата за кафе или кутията с шоколадови бонбони. Лесно се научават да просят храна от гостите ви или на детското коледно парти, което сте организирали, те са първи на масата. Някои дори няма да се занимават да отделят станиоловата обвивка.

Както добре знаете, шоколадът е отровен за кучета, но все пак токсичността му зависи от количеството на теобромин в сладките, които кучето ви е откраднало от празничната маса. Ако сте почитатели на млечния шоколад, то и проблемите за кучето са по-леки, но ако изяде един черен шоколад това може да доведе до смърт.

Много е студено навън, жал ми е за кучето…

Дали да не го прибера вътре през най-студените дни? Както хората, така и животните се приспособяват към климата, при който живеят. Да настинем е много по-лесно, ако често се сменя температурата, на която се излагаме – ту топло, ту студено.

Обикновено се препоръчва, ако кучето ще бъде отглеждано навън, то да бъде държано навън през по-голямата част от времето. Но това не означава, че кучето постоянно трябва да стои навън през целия период на екстремно ниски температури или при много лошо време. Моля, приберете кучето си на по-топло място, ако навън времето не е нито за хора, нито за зверове.

Хипотермия и измързване

Хипотермията е понижаване на температурата на тялото под нормалната за кучето. Съществената последица от това състояние е, че ниската температура се отразява негативно на метаболизма и засяга вътрешните органи.

Първата реакция на кучето при хипотермия е, че то започва да трепери. Треперенето увеличава мускулната активност, като по този начин то произвежда повече топлина. Но в същото време, циркулацията на кръвта се прехвърля от краката и лапите към вътрешните органи.

Слабата хипотермия причинява увеличение на кръвното налягане и пулса, но ако времето на загуба на топлина продължава дълго, кръвното налягане и пулса започват да западат и се стига до сърдечна аритмия или сърцето спира.Силната хипотермия води до респираторен застой, летаргия, отсъствие на координация, парализа и колапс.

Лечението на хипотермията

включва бързо затопляне на цялото тяло. В леките случаи, затоплят се лапите, слага се бутилка с топла вода, или потапяне на краката в гореща вода, но при силната хипотермия е нужно да се вкара вътрешно интравенозно загряващ разтвор или пък с клизма.

Ветеринарният лекар може също така да използва кортикостероиди и да следи за сърдечна аритимия, пневмония и да провери за признаци на измръзване.Продължителното излагане на ниски температури може да причини измръзване – умиране на тъкан като последна фаза.

Пръстите на кучето, опашката, върховете на ушите са местата, които най-често биват засегнати от измръзване. Те изглеждат бледи и са много студени при докосване. В тези случаи те трябва да бъдат затопляни бавно за да могат да се възстановят.

Могат да се зачервят силно и да станат болезнени при допир. Ако до 3-4 дни не оздравеят и не върнат нормалното си състояние, тогава следва ампутация на мъртвата тъкан, с което ще се избегне гангрена или мумификация на засегната зона.

Очевидно, превенцията си заслужава повече от посещнието в операционната.

И така: ако кучето е свикнало да живее навън, има дебела двойна козина и е привикнало на ледени зими, ако има подслон, където може да се крие от силен вятър и дъжд, то вероятно ще стои навън без да го е грижа какво захвърля по пътя му зимата.

Но ако е старо, ако има артрит, или има някакво неразположение в момента, ако козината не е достатъчно дебела и непромокаема, то позволете му да спи в коридора ви, когато температурите паднат под нулата.

Ако кучето е малко, не го оставяйте да играе на снега без надзор – кучешките лапи премръзват много бързо. Иначе ще ви се наложи да спасявате едно треперещо куче, което не може да се движи по снега

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още