Защо кучето прави това?

 

Защо нашите кучета ни ближат?

 

Зависи! Когато те поискат да оближат лицето ни това е сигнал за смекчаване на нашата реакция: при вълците по-ниско поставените в йерархията облизват устата на водачите. Малките пък ближат родителите си, за да им повърнат храната. Но това е едно двулично поведение.

 

Ако едно куче ни ухапе и след това ни оближе раната, ние си мислим, че то идва да ни се извини. Нищо подобно! В глутниците и хайките на вълците и кучетата победителят в битката облизва раните на загубилия, с което му казва „Аз спечелих! Аз те поставих на място и всичко ще остане така отсега нататък“.

 

Защо кучетата хапят пощенските раздавачи или чистачите по улиците?

 

Поставете се вие на тяхно място: раздъвачът е униформен и униформата го отделя от общността на смъртните. Той пристига до оградата, кучето го лае, раздавачът оставя някакви неща и си отива. В главата на кучето остава факта, че стопанинът е ощетен, тъй като някой идва и си тръгва без да се обади. То се нахвърля. А чистачите? Те идват и“открадват“ кофите за смет, които миришат хувабо и му харесват. Те също си отиват без да му обърнат внимание, че лае. Кучето не обича да губи…

 

Защо кучетата за лов правят стойка?

При всички бозайници-грабители е необходим един момент на неподвижност, преди да преминат в акция, което се предполага, че е основата на стойката. Това оформя едно много необходимо качество, тъй като по време на лова, когато оръжията влязат в сила, всички птички отлитат. А вече ги няма соколите, които ги ловят в полет. Предполага се, че човек е селекционирал кучета, правещи стойка като хипнотизират плячката, което на времето е позволявало на ловците да ловят с мрежи. Дори днес, когато не практикуват лов, забавно е да се гледат тези породи кучета, заставащи в стойка пред един гълъб в центъра на града.  

 

Защо кучетата апротират?

 

Всички кучета донасят нещо: топка, играчки… Вълците донасят в своята бърлога маломерни плячки или парчета месо. Човек е селекционирал порода кучета, които донасят дивеча: назовали са ги ретривъри, между които най-добрият представител е лабрадора. Тези кучета са били селекционирани в средата на XVI век с това именно предназначение. Епохата, в която силно се развива риболова, лабрадорът се обучава да донася рибата отскочила от мрежите.

 

Защо кучетата се въргалят по гръб върху екскременти и мърша?

 

Ние нямаме същите ценности. Тук също зад кучето се крие вълкът: за един грабител е много важно да маскира своята лична миризма, за да не подплаши плячката си. На нас това не ни харесва, но е помагало при гонене на плячка. Ловците оценяват, че най-добрите кучета са тези, които се „парфюмират“ по този начин.

 

Защо кучетата вдигат крак?

 

Това е преди всичко маниер на мъжките и по-рядко се среща при женските, и по-специално при тези от тях, които имат доминиращо поведение. Това става обикновено при по-топло време. Тази позиция позволява да се изпускат малки количества урина от височина и по този начин те маркират своята територия. И освен това физически ако мъжкият уринира по друг начин, той ще се изцапа. Мъжкият наследява този навик, който понякога губи като много възрастен. Или когато е консумирал много вода. Когато кучето уринира много далече от другите то това е проява на незрялост у него или липса на самочувствие.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още