Застрашено ли е моето куче от „кучешка кашлица”?

Какво e „кучешка кашлица”?

„Кучешката кашлица” е силно заразно заболяване на дихателната система на кучето, което може да засегне кучета от всички възрасти. Симптомите са много подобни на „магарешката кашлица” при хората – остра, суха, особено мъчителна кашлица.

Заболяването може да бъде причинено от много бактерии и вируси, включително

Bordetella bronchiseptica и вируса на кучешката параинфлуенца. Кашлицата може да продължи няколко седмици и през това време могат да настъпят по-сериозни усложнения, например пневмония.

При малки кученца, стари кучета или такива със здравословни проблеми, подобни усложнения понякога се оказват фатални.

Как се заразява моето куче от „кучешка кашлица”?

Заразяването с „кучешката кашлица” става от куче на куче по въздушно-капков път – при кашляне и кихане, и чрез пряк контакт при взаимното подушване на кучетата.

Кучетата са застрашени винаги, когато и където се събират заедно – развъдници, зоомагазини, приюти, хотели, кучешки изложби или полигони за обучение на кучета, в парка, дори и в чакалнята на ветеринарната клиника.

Има ли лечение?

Веднъж започнало, заболяването трудно се лекува. Единственото, което може да направите е да осигурите възможно най-голямо удобство на кучето и да се дават лекарства за облекчаване на кашлицата.

При по-тежките случаи се прилагат и други лекарства за предотвратяване на вторични усложнения. Заболяването отшумява обикновено за няколко седмици, но след едно изключително неприятно преживяване и за кучето, и за собственика.

Преболедувалите кучета отделят източници на заразата в околната среда 14 седмици, като по този начин видимо здравите кучета са източник на разпространение на инфекцията.

Профилактиката е за предпочитане

Ако очаквате Вашето куче да има близък контакт с други кучета, трябва да помислите за ваксинация срещу „кучешката кашлица”. Наличната на пазара ваксина е под формата на капки – една капка, само в едната ноздра на кучето.

До 72 часа ваксината изгражда имунитет срещу бактерията Bordetella bronchiseptica и вируса на кучешката параинфлуенца (двата основни причинителя на заболяването „кучешка кашлица”) и осигурява продължителна защита за цяла една година.

Може да се прилага и при бременни животни и при малки кученца над 3 седмична възраст. Ваксинирането е сторго препоръчително за кучетата, които ще бъдат оставени на хотел, ще участват в обучения или изложби. Възможно е да Ви изискат доказателство, че кучето Ви е ваксинирано срещу тази инфекция.

Вашето куче може би се нуждае от защита! Попитайте Вашият ветеринарен лекар за ваксина срещу „кучешка кашлица”!

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още