Грижа за старите кучета

Всеки, пред погледа на когото любимото куче остарява, е готов да направи всичко.

Възможното, обаче, е да запази спомена от златните години, а последните да бъдат изживяни колкото е бъзможно по-безболезнено.

Както ветеринарната медицина, така и кучешката диетология, стават все по-модерни. В резултат на това все повече кучета доживяват до пределната възраст.

Но каквото означава „възрастен“ за един ирландски вълкодав е само младежка възраст за едно кученце от дребните породи. Нормално е едрите породи „да се пенсионират“ на 6-7 годишна възраст, което е нищо за дребните кучета, за които това е една чудесна възраст.

Колкото повече остарява едно куче, толкова повече привързаността на стопаните му се увеличава. И това е съвсем логично – това са много години на взаимна преданост и обич.

Тогава всяко потръпване и проплакване от болка ви наранява. Ако някой би могъл да изобрети хапче, което да даде на кучетата дълъг живот, колкото човешкия, сигурно всички бихме се наредили на опашка. Фармацията предлага все повече и по-усъвършенствани лекарства, но не всяко неразположение се нуждае от драстични мерки.

В кучешките „среди“ алтернативната медицина има своето достойно място, както при хората.

Предлагаме ви едно популярно четиво в тази посока на д-р Ричард Елкорт, алтернативен ветеринар, който предлага на своите пациенти и съветва да се ползват прости, но ефикасни идеи когато става дума за „скърцащи“ кости, при слаби и неустойчиви мускули в напреднвала възраст.

Опитът на други стопани може да ви подтикне да опитате и вие същото и с вашето куче. Успешните истории могат да бъдат в подкрепа само когато вашето „старче“ има същото неразположение.

Сали е възрастно куче, което в последните си години страда от здравословни проблеми, свързани с възрастта. Но изненадващото при нея е, че за едно застаряващо куче, тя се съвзема твърде бързо след тежка операция.

Сали има пиометра – животозастрашаваща инфекция на матката.

За жалост, симптомите при това заболяване стават явни, когато проблемът вече е налице и трябва незабавно да се отправите към кабинета на хирурга. Рискът да заболеят от пиометра съществува за почти всички женски кучета.

Симптомите изглеждат така: вагинални изтечения, летаргия, анорексия и неутолима жажда.

На Сали е даван „Vivitonin“ за подсилване на организма. След лошото Сали става почти неподвижна, с вкочанени мускули, не се движи свободно. „Zenocarp“ пък и  помага отново да се изправи и да се движи. А хрущял от акула и зелено-уста мида в комбинация с „Runaround“  и позволяват да стане съвсем подвижна.

За много запознати Сали е уникален случай – с тази тежка болест и операция, тя се справя много добре за нейните 13 години с дълга житейска история и заболявания.

Разбира се, всяко куче е индивидуално и нещо, което е помогнало на едно няма гаранции, че ще помогне на друго куче. Но продуктът няма странични ефекти, така че ако имате подобен проблем си заслужава да опитате.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

    Виж Още