Генетика на глухотата при кучето, част 2

от Д-р Джордж М. Стрейн

Начинът на генетичните трансформации на глухотата при кучето е неизучена. Няма разпознати форми, свързани с пола на кучето, въпреки че при хората това се явява като причина в определени случаи.

Глухотата при кучето има автосоматичен рецесивен маханизъм при ротвайлер, бул териер и пойнтер, но това предположение не е достатъчно благонадеждно, защото сведенията са отпреди да е наличен Баер тест и възможността да бъдат разкрити едностранно глухите кучета.

Източниците обикновено говорят за това, че по-често при другите породи глухотата има автосоматично-доминантно наследствено предаване, но това не е вярно, което ще се опитаме да докажем по-долу.

Белият цвят и глухотата при кучето

Свързаната с пигментацията наследствена глухота се среща не само при кучетата. Подобни дефекти се срещат и при мишки, воден пор, коне, прасета, котки и при хора. Глухотата при синеоките бели котки е често срещана и, както е известно, има автосоматичен –доминантен механизъм на унаследяване.

Сините очи, резултат от липсата на пигмент в ириса, обичайно се свързват с глухота, но сами по себе си не са индикация за отсъствие на слух или наличие на гена на глухотата в конкретното животно, въпреки че някои породи кучета със сини очи са по-засегнати от глухота.

Асоциираната с пигментацията глухота не се ограничава само до кучетата.

Синдромът на Waardenburg (една патология и при човека) се съпровожда и от глухота, шарки от бяло по брадата и косата, сини или различен цвят очи дори при негри и азиатци, липса на пигмент зад ретината и второстепенни структурни деформации около носа и очите.

Това е автосоматично доминантно разстройство с непълно проникване, което означава, че индивидите, които наследяват това заболяване може да не показват всички синдроми – т.е. те може и да не са глухи.

Непълното проникване на гена усложнява определянето на механизма на унаследяване. Понастоящем няма документирани изследвания, че непълното проникване би могло да е фактор за кучешката глухота.

Според генетиката всяко куче носи две копия от всеки ген, по един от всеки един от родителите си. Възможните резултати от съешаването могат да бъдат демонстрирани с табличките по-долу,  показващи генотипа на двамата родители и възможните комбинации в тяхното поколение.

Ако глухотата се носи от рецесивен ген (d),съешаването на два екземпляра с (Dd) (табл.1) ще се получи теоретично 25% засегнати кучета (dd), 50% носещи (Dd), и 25% напълно свободни от дефекта (DD). Съешаването на куче носител и куче, свободно от дефектния ген за глухота – теоретично ще се получи потомство, в което 50% са носители на гена и 50% са абсолютно чисти от него (табл.2).

Варианта при който едното куче е глухо, а другото е носител на гена- при тази комбинация – (табл. 3) 50% ще са поразени и 50% ще са носители. И накрая при едно глухо и куче, което не носи този ген (табл.4) ще се получи поколение 100% носители на гена, нито едно глухо и нито едно напълно свободно от този ген.

Теоретичен резултат при развъждане на две носещи рецесивен ген на глухотата (d).

Табл.1

Dd

Dd

DD

Dd

Dd

dd

Теоретичен резултат при развъждане на куче, което носи рецесивен ген и куче, което не носи ген на глухотата.

Taбл. 2

DD

Dd

DD

DD

Dd

Dd

Теоретичен резултат при развъждане на куче, което носи рецесивен ген и на засегнато от глухота куче.

Table 3

Dd

dd

Dd

dd

Dd

dd

Теоретичен резултат при развъждане на куче, засегнато от глухота и куче, напълно свободно от рецесивен ген за глухота.

Table 4

DD

dd

Dd

Dd

Dd

Dd

(продължава)

Тук можете да прочетете  Генетика на глухотата при кучето , част 1

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още