Болести на простата при кучето, част 2

Простата е жлеза, която може да създаде много проблеми

Често пъти жлезата се инфектира следствие на цистити.

Усложнения. Те обикновено се явяват когато заболяването е занемарено. Нелекуваното куче е осъдено да умре.

Намаленият чревен транзит води до автоинтоксикация поради реабсорбацията (обратно всмукване) на токсини от червото. Смутеното изпразване на пикочния мехур може да причини цистити и бъбречни увреждания.

Инфекцията на простатата може да се развие и премине и в други органи. Увеличението на обема й е един от факторите за появяване на перинеална херния.

Може да се стигне дотам, че кучето повече да не може да се облекчава. Температурата не се повлиява дори от антибиотично лечение и състоянието му внезапно се влошава. Такива кучета се нуждаят от спешна ветеринарна помощ.

Медицинско и хирургическо лечение

Медицинското лечение трябва да започне незабавно, съответно на типа на възникналия проблем:

– да се помогне на животното да се освободи посредством клизма.

– да се подпомогне изпразването на пикочния мехур с катетър

– да се осигури антибиотично покритие за контролиране на инфекциите.

Горепосоченото обаче не е достатъчно за решаване на проблема. Главната цел е да се намали обема на простата, за да бъде предотвратено фиксирането и влошаването. За тази цел се прибягва до хормонално лечение, което може да бъде приложено през устата или с инжекции.

Медицинското лечение може да доведе до видимо подобрение в състоянието на кучето, но нерядко настъпват рецидиви.Най-добри резултати се получават, когато след приложеното лечение се извърши и кастрация на животното.

Хирургическото лечение е безспорно необходимо най-вече при метаплазия, инфекции и абсцеси на простатата. Отстраняването на тестикулите преустановява увеличението на жлезата, която с течение навремето атрофира.

Това обаче не е всичко. Не е достатъчно да се кастрира животното, необходимо е да се изпразнят абсцесите. Антибиотиците не се разпръскват достатъчно в жлезистата тъкан, за да бъде напълно ликвидирана инфекцията, ето защо е необходимо да бъдат използвани и други методи.

В зависимост от картината, която се очертава, може да се приложи алкохолизация или марсупиализация. Алкохолизацията се извършва с помощта на ехограф.

Той локализира абсцесите и посредством голяма игла се пробива отвън, докато се достигне простатата и се изпразнят гнойните огнища, след което се стерилизират като в тях се инжектира алкохол.

Марсупиализацията се състои в създаване по хирургически път на отвор към външната страна на гнойната колекция, като по този начин става възможен дренажа и промиването с дезинфектиращи разтвори до настъпването на излекуването.

Превенция

Единственият начин, за да се предотвратят възможни проблеми на простатната жлеза е кастрирането. Ако животното е особено агресивно и има прояви на свръхсексуалност, кастрацията също може да се вземе под внимание и заради това друго нейно предимство.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още