Белгийска овчарка Малиноа, част II

От стандарта

С. Хюдж, един от бащите на породата: „Ние работим с цел отглежданите в Белгия кучета да бъдат възприемани навсякъде като надарени с отлични качества. Не искаме да ни упрекнат, че сме създали тъпи овчарки, като сме олекотили главата, без да се грижим за това, което е в нея.”

Днес белгийските овчарки се представят като отлични работни кучета, използвани както в полицейски отряди, така и в различни спортни дисциплини като Аджилити, Обидиънс (Послушание), Мондиоринг, Шутцхунд, в помощ на инвалиди, като спасителни кучета…

Глава: добре изваяна и суха. Черепът и муцуната са с почти еднаква дължина. Черепът е по-скоро широк, челото по-скоро плоско, отколкото заоблено. Успоредни черепно-лицеви оси.

Очи: средно големи, не са изпъкнали, нито вдлъбнати. Цветът е кафяв, за предпочитане са тъмнокафявите очи. Клепачите са пигментирани в черно.

Зъби: здрави, правилни.

Врат: гъвкав, леко издължен, с добра мускулатура, липсват гънки и висяща кожа.

Уши: триъгълни, твърди, изправени, восоко поставени, пропорционално дълги, ушната мида е добре закръглена в основата си. Космена покривка: обилна козина, плътна, с добър тъканен строеж.

Тяло: гръдната клетка не е много широка, но не и тясна. Гърдният кош е дълбок и спуснат, без да е много широк. Добре маркирана холка. Гръб и поясница – прави , широки, силни.

Крупата е леко наклонена, широка, но не прекомерно. Коремът е умерено развит, не е хлътнал, нито с конфигурация подобна на тази на левретките.

Опашка: добре заловена, дебела в о сновата си, средно дълга. При покой я носи спусната надолу, с връх леко извит назад на нивото на скакателната става.

Когато кучето е с повишено внимание, опашката се повдига, но без да се извива сърповидно.

Предни крайници: с компактна, суха и здрава костна система. Плешките са дълги и наклонени. Горната част (раменната) се движи успоредно на надлъжната ос на тялото.

Долната (лакетната) е дълга и мускулеста. Метакарпусите са къси и силни. Карпусите – добре очертани.

Задни крайници: бедрата са широки и много мускулести, най-плътната им част е приблизително перпендикулярна на хълбока. Крайниците са мощни, но не тежки, движат се в същата плоскост като предните. Гледани отзад са безупречно прави.

Общ вид: среден размер, с хармонични пропорции. Поради хармоничните форми, гордо носената глава създава впечатление за елегантна мощ, която е отличителния белег на селекционираните екземпляри от тази порода, предназначена преимуществено за работа.

Темперамент

„Притежава подчертани спортни заложби, при това е работно куче с всестранни възможности. Ако решите да пристъпите към дресировка – не бива да сте прекалено строги, а да оползотворите в пълна степен възможностите, които психологията на кучето предлага.”

Подобно е изказването на един от бащите на породата Л.Ван дер Шникт: „Ако желаем напредък на породата, всички наши кучета трябва да имат в родословието си поне двама предци, които са били отличени в състезания по практическа работа на най-високо равнище. Ако това условие не бъде спазено, породата неминуемо ще деградира.”

Потвърждение на спортната дарба на малиноа е състезанието Мондиоринг – за лична защита. Малиноа е най-използваното куче в този спорт, който изисква уравновесеност, бързина на рефлексите, хладнокръвие, способност да преценява обстановката и дълбока привързаност към стопанина си.

Достатъчно е да се знае, че 18 екземпляра от тази порода при 20 премирани места са се изкачили на подиума при седем издания на Световния шампионат само за 6 години.

Нуждае се от лидер

Извън спортния и разностранен работен контекст, белгийската овчарка се изявява като отлично куче пазач у дома. Общо взето има уравновесен характер, макар че не трябва да се подценява силният и и реактивен темперамент, когато обстоятелставта го налагат.

Въобще малиноа има нужда да определи един от семейството като свой лидер. Той трябва да се извиси в очите на кучето както с харизматичния си дух, така и с последователност и с една умела, но не лесна за осъществяване смесица от твърдост и чувствителност.

Да имате твърда ръка, съвсем не означавада сте груб! Просто трябва да сте в състояние да накарате кучето да ви се покорява, използвайки било естестlената му склонност да заучава, било чрез умело проведен курс по послушание.

В противен случай, т.е. при липса на очевидно лидерство, кучето ще се опита да се наложи, макар и водено от този дух на закрила, който му диктува неговата овчарска природа.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още