Бактериални кожни заболявания

Когато екосистемата на кожата се разпада

Заболявания, наранявания и влияния на околната среда могат да изменят екосистемата на здравата кожа: имунната защита се понижава, започва населване на кожата с бактерии.

Причини и форми  на бактериалните кожни заболявания представя в следващата статия д-р вет. мед. Ханс-Йоахим Кох от Биркенфелд

Бактериалните кожни заболявания при кучетата са твръде често срещани като проблем във ветеринарните кабинети.

Те клонят към рецидиви и представляват повече от половината от всички дерматологични случаи в модерната практика при дребните животни.

По правило се обобщават под понятието „пиодермия“. „Пио“, както при много медицински изрази, от гръцки – „гной“, а „дермия“ има същия корен като дерматология, отнася се следователно до кожата.

Не всички бактериални кожни изменения протичат с гнойно образуване, което често се изразява с гнойни връхчета. Други реакции на кожата могат да се проявят сами за себе си, като различни силно изразени сърбежи при бактериално „свръхколонизиране“ на повърхността на епидермиса. Така че описанието „пиодермия“ строго взето, не винаги е точно.

Причини

Бактериите върху кожата на кучето са както при човека нещо напълно нормално. Определени видове бактерии принадлежат към кожата, както други – към нормалната чревна флора. Като постоянни обитатели на кожата те се определят като „резиденти“.

При кучетата това е в правилата –  т.е.  в повече от 90% стафилококи от типа „интермедиус“. Противоположно на това, при хората се намират повече стафилококи от типа „ауреус“. Тези кожни бактерии не се предават от куче на куче, нито от куче на човек.

При дългопродължаващо мокрене или замърсяване на кожата, но също и наранявания, които са  следствие на определени заболявания и вродени кожни дефекти, се изменя физиологичното равновесие на здравата кожа.

Тогава често нормалната спирателно-защитна функция на кожата вече не действа, имунната съпротива е понижена и жизнените условия за бактериите се „разцъфтяват“  извънредно много.

„Нормалните“ стафилококи повишават числеността си. Предизвиква се също и инвазия на други бактериални видове в кожата.

Към заболяванията, които могат да доведат до промяна на физиологичното равновесие на кожата и с това –  до бактериологични кожни заболявания се числят:

– Демодикоза;

– Образуване на пърхот и изменение на епидермиса въз основа на различни причини;

– Хормонални смущения на функциите на щитовидната жлеза или свръхкортизонация (твърде много кортизон следствие на свръхпродукция на собствения организъм или употреба на кортизон);

– Заболявания на обмяната на веществата;

– Алергични заболявания

Примери за кожни нарушения са:

– Образуване на бръчки около устата, на челото, по лицето

– Вродени втвърдявания на кожата, включително фолихелдистрофия на космите при така наречените „изтънели“ цветове на козината (сини, пастелни, стоманено сиви)

Влиянията на околната среда също могат да изменят екосистемата на кожата.

Ето няколко примера:

– продължително мокрене и замърсяване

– наранявания, изгаряния, разяждане с киселина

– различни кожни паразити

– повишена влажност на въздуха и горещина

Само една специална форма на бактериални заболявания не е могла досега еднозначно и точно да бъде изведена от първична причина, а имено така наречената пиодермия на овчарките.

Това странно заболяване от няколко години може да бъде успешно лекувано, преди всичко – но не само – с антибиотици. То минава за наследствено.

Друг проблем свързан с кожата е Гранулома от облизване

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още