Аз или кучето!

от Радостина Тонева

Психолози започват да нищят упорито темата:

„Наистина ли самотните жени предпочитат компанията на кучето, пред тази на мъж?“

Има защо – все повече са двойките, които са заедно „между другото”, страхуват се да създават семейство, да имат деца, все повече са разводите и неуспешните бракове. Все повече са самотните, нежелаещи или плашещи се от сериозни връзки хора.

И в същото време – повечето от жените не живеят сами – живеят с кучето си, което обожават, на което дават любов, грижа, съобразяват времето си, финансите си. Мъжете присъстват в техния живот само по точно определена физическа нужда, при това съвсем не се притесняват да кажат:

„Харесваш ми, но знай, че става дума само за секс“. Сърцето им остава отдадено на отдадените на тях същества с мокри носове и равезети опашки.

Ултиматумът като условие за връзка

„Приятелката ми има куче, а аз не мога да го понасям. Не обичам всъщност въобще кучета. Казах и да го разкара, ако иска да сме заедно, но тя категорично отказва.”

Ултиматуми от сорта на „аз или кучето” са крайни и лишени от смисъл. Ако мъжът на вашите мечти постави въпроса така, ако мрази кучето, което е било до вас, когато него го е нямало – какво се случва?

Може би той ревнува, че ще отдавате част от любовта си на друго същество, а не на него?

Сега е кучето, а в бъдеще?

Може би този човек иска да притежава всяка ваша мисъл и чувство?

Е, по-добре е да преразгледате нещата – може би този човек не просто мрази вашето куче, може би в душата му има омраза и също – това е доста незрял отговор, когато става дума за сериозна връзка.

Това  не е изолиран случай,  впрочем. „Аз не само не харесвам, аз мразя кучето на приятелката ми. И какво трябва да направя? Очевидно „Аз или кучето” не работи.”

Всъщност, да започнем от там – защо мразите кучето? Това е просто куче. То със сигурност ще умре преди вас… Това е вашата нова приятелка, вие сте нов за нея, кучето и е с нея преди вас да ви е имало, то е споделяло часовете, когато е била сама, тъжна или весела. Тя не знае какво ще се получи от вашата нова връзка, ще останете ли с нея или ще си тръгнете.

За кучето си със сигурност знае:  то ще е с нея наистина винаги.

Какво трябва да направите?

Приемете кучето, така както и приятелите и, то също е неин приятел.

Опитайте се да установите връзка с него. Ще го направите, ако наистина гледате сериозно на това момиче.

Някои са решили въпроса така:

„Навремето един познат ми каза да си избера съпруг по това дали кучето ми го харесва :). И мисля, че беше прав… А той самият твърди, че се е оженил именно така, с „благословията“ на любимеца на сегашната си съпруга.”

Има и крайности. Когато една жена, която живее сама и е необвързана, тя е склонна да третира своето животно като човек и много се дразни, когато вие не харесвате кучето и, дори повече – не го обичате така както тя самата го обича.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още