Шутцхунд

 

 Демонстрира интелигентността и способностите на кучето

 

Генерации хора, обичащи кучетата, са били привлечени от тази уникална идея за сътрудничество в един активен спорт с кучето. Шутцхунд ни предлага това по начин, по който друг спорт не може – той се практикува винаги на открито, той е физически, той е мисловен, изискванията са високи, но той предлага състезателен хъс, изграждане на нови връзки с кучето, нови приятелства със съмишленици.

 

 

 

 

Накратко, той е това, което би трябвало да са всички занимателни спортове – добри упражнения, забавление и награди.

 

 

 

 

 

 

 

 

В началото е просто тест за работни кучета. Първоначалната цел била да се определи кое куче би могло да бъде използвано за развъдна дейност и кое притежава истински работни качества.

Нарастването на изискванията за работните кучета вдига много летвата и на теста и го прави доста по-сложен, което означава и повече тренировки.

 

Защото тези кучета бяха нужни като помощници в полицията, по границата, на митниците, в армията и накрая – като пазачи на стада. Този тест се разгръща и все повече хора участват само заради очевидното забавление и да видят дали техните кучета биха могли да бъдат тренирани така професионално като онези таланти, които вършат токова сериозна работа.

 

И днес, повече от 60 години след създаването на първите правила за Шутцхунд, десетки хиляди хора от цял свят практикуват този спор за радост на своите любимци. Посветен е на запазването и контролирането на работните качества на немското овчарско куче, но много кучета от други работни и служебни породи се изявяват с големи успехи на тези състезания. Това е спорт, който се фокусира върху развитието и оценяването на онези отличителни черти в кучето, които го правят по полезно и по-щастливо и като приятел у дома, без да му се налага да става герой. Намерението на шутцхунд е да демонстрира интелигентността и способностите на кучето.

 

Също така е мерило за уравновесеността, издръжливостта, физическите възможности на кучето, обонятелни способности, воля за работа, смелост и готовност да се подаде на тренинг. Този кучешки спорт предлага благоприятна възможност за собственикът да тренира своето куче и да изпита тръпката на състезанието, когато работи в екип с него, да усети невероятна връзка и желание на кучето да даде най-доброто от себе си.

 

Този спорт не е игра с топка, но е забавен както за отделни стопани така и за професионалисти, който свързва общи интереси и работа с техните кучета. Хора от всякакви възрасти и условия на живот, включително и с инвалидност, могат много да се забавляват, често това е и семеен спорт. Шутцхунд е немска дума и означава куче пазач. Тя се отнася за спорт, който развива и оценява онези характеристики на кучето, които биха могли да го направят по-добро в неговата работа като служебно куче или по-добър приятел в семейството.

 

Този спорт е концентриран върху три части, много близки с обучението във послушание. 

(продължава)