Хранене на кучето

 

Както за повечето неща от живота, така и на игрището, наречено условно „хранене на домашни любимци” има два отбора (разбирай враждуващи). Борбата между тях започва още преди 60-70 години, когато от конвейра е слязла първата фабрично приготвена храна за домашни любимци. В началото на ХХ век резултатът от играта бил в полза на отбора на “готвачите” (разбирай- стопани, които обичат да готвят). В средата на века резултатът постепенно се изравнява, благодарение на доказаните качества и предимства на фабрично приготвените храни за кучета и котки. А в наши дни отборът на “готвачите” губи безславно битката и едва ли ще има някога възможност за реванш.

 

На всички, които имат и най-малка допирна точка с животни, отглеждани като домашни любимци, им правят впечатление стотиците видове и марки храни, които се срещат вече и на българския пазар.
За да въведем някакъв порядък в главите на обърканите потребители, бихме желали да разгледаме само най-разпространените видове животински храни, техните предимства и недостатъци, а също така и начините за сравняване между тях.

 

Класификация на готовите храни за домашни любимци

по отношение на водно съдържание и метод на запазване

Вид храна                    Водно съдържание( %)   Технология на запазване
Суха                                   5 – 12                                      Изсушаване
Консервирана               72 – 85                                  Топлинна стерилизация
Замразена                       60 – 80                                  Замразяване
В пластмасов съд       75 – 85                                  Топлинна стерилизация
В съд от фолио            75 – 85                                  Топлинна стерилизация
Полувлажна                 15 – 50                                 Намалена водна активност
чрез използване на специални водоабсорбиращи вещества; плесенни инхибитори; ниско рН

 

Няма никакво значение с какво ще се храни домашният любимец, важно е тя да съдържа всички необходими хранителни вещества, съобразно физическата активност и физиологичното състояние на вашето животно. Тези храни не се нуждаят от абсолютно никакви добавки и животните могат да бъдат хранени само и единствено с тях.

 

Когато купувате храна за вашите любимци, трябва добре да се информирате какво вземате, а не да се ръководите единствено от цената, защото качествената храна се нарежда на второ място след ваксинациите и обезпаразитяването, имащи решаващо значение за доброто здраве и дълголетие на вашите приятели.
На българския пазар се намират както много добри , така и много лоши храни. Купувайки вторите, които са доста евтини, вие едва ли се замисляте, че:
– надписите върху етикетите на някои производители на храни могат да бъдат подвеждащи (същото се отнася и за търговците на храни);
– съставът на дадена храна може да бъде подбран не с оглед на хранителните нужди на животното, а с възможността за добра печалба (един килограм царевица, вложен в кучешки храни се изплаща 1000%);
– спестяването на един лев в производството на даден вид храна носи по-голяма изгода, отколкото да се продава с един лев по-скъпо;
– твърденията на някои производители и търговци, че храните им са универсални (подходящи за всички породи и всеки стадий на развитие) са налудничави и абсурдни.

 

За да разсеем съмненията, които посяхме с горните изречения, че си хвърляте парите на вятъра, бихме ви посъветвали да се обърнете към вашия ветеринарен лекар. Той компетентно и научно обосновано би ви обясни кога може да спестите някой лев от храна и кога това е абсолютно недопустимо.

 

Консервирани храни

Към тази група могат да се причислят всички видове, чиято влажност (водно съдържание) е над 12%. Това са храни, които се съхраняват дълго време чрез стерилизация, замразяване, ниско рН и т.н. В повечето случаи те съдържат или късове месо или смляно месо, заедно със зърнени продукти, витамини и минерали. Почти всички те се приемат с охота от животните, удобни са за употреба, не изискват допълнителна обработка преди сервиране, добре са балансирани и имат висока смилаемост. Техният най-сериозен недостатък е, че поради високото си водно съдържание са ниско енергийни (стопаните си купуват просто скъпа консервирана вода) и за да покрият енергийните си нужди, животните консумират големи количества.

За едри породи кучета дажбите достигат до 2-3 кг качествено консервирана храна дневно (изразено в пари това е повече от 10 лв. на ден). При нискокачествените консервирани храни, които съдържат млени кости и кланични отпадъци дажбите са същите, но цените са 2-3 пъти по-ниски. За сметка на това твърде скоро си проличават печалните последствия. На жаргонен език сред специалистите тези храни се наричат “килограм за лев”. Друг недостатък на тези видове храни е, че поради меката си консистенция, те нямат почистващи действие върху зъбите и спомагат за образуването на зъбен камък, който води до сериозни стоматологични проблеми. Храната, оставяна по-дълго време в купичката на животното, лесно се разваля през лятото, а при кучета, гледани навън през зимата, замръзва.

 

В заключение ще отбележим, че качествените консервирани храни са здравословен и удобен начин за решаване на повечето проблеми, свързани с храненето, но като консумирани количества те са сериозен финансов удар върху семейния бюджет.

 

Гранулирани храни

- наричат се от собствениците на домашни любимци с какви ли не странни имена – бонбонки, пуканки, кикиридки, бобчета, хапчета, топчета и др. Те са храни с много ниско водно съдържание (под 10-12%). Произвеждат се по два метода – чрез гранулиране и чрез екструдиране. Първият метод е по-рядко използван в практиката, защото храните, произведени така, са с по-ниска биологична стойност. Предварително балансираната и приготвена хранителна смеска се пресова под високо налягане през отворите на матрица и се получават гранули в дадена форма. На този принцип се произвеждат фидето, макароните и други храни за хора.

 

Екструдирането е по-често използваният метод: подготвената смеска се подлагане на овлажняване с пара, след това преминава през специални машини (екструдери) под налягане, следва сушене и т.н. Гранулите, произвеждани по този начин, имат шуплеста структура и много по-добра биологична стойност. Сухите храни за кучета и котки се произвеждат в Америка от началото на ХХ век, а в България от 90-те години на ХХ век. Те могат да се предлагат на пазара като пълноценна, балансирана храна или под формата на миксове, към които се добавя месо или консервирана храна.

Типично хранително съдържание на готовите храни за кучета
Вид храна
Влага %            Протеин %  Мазнини %  Минерали %   Калций%    Фосфор %

Влажни храни
Желирано месо съответно 83, 7, 4,5, 1,5, 0,3, 0,2
Желирани парчета месо 79, 7, 4,5, 2,5, 0,5, 0,4
Сухи храни

Пълноценни 6, 30, 11, 7, 1,3, 1,1,
Миксове 6, 13, 7,5, 7, 1,3, 0,5

Това изрично трябва да бъде подчертано върху опаковката на продукта. Миксовете се използват като евтин източник на енергия и се приготвят главно от зърнени храни. Те съдържат малко количество протеини, (около 8-10%). Пълноценните, балансирани храни на външен вид могат да са подобни на миксовете, но са коренно различни по състав.
Те доставят всички необходими хранителни вещества, съобразени с фазата на развитие на животното. Поради ниското си водно съдържание не се развалят, ако се съхраняват правилно, поради същата причина съдържат голямо количество енергия, затова дажбите са многократно по-ниски. Качествените сухи храни са с висока смилаемост, близка до тази на консервите и месото.

 

Качествените сухи храни се приемат с удоволствие от животните и могат да бъдат единствен източник на храна през целия им живот. Стряскащо за някои стопани звучат техните цени, но първо дажбите са относително ниски и второ, в цената на производителя е калкулирано и здравето на вашия домашен любимец, а то е безценно.

 

Храненето е отговорно за много от стомашно-чревните болести.

 

Те са многобройни до такава степен, че ветеринарните лекари ги споменават като един от най-често срещаните здравословни проблеми при кучетата. За щастие вече са известни много медицински и терапевтични средства за лечението на тези заболявания.
От съществено значение е кучето да получава всички необходими хранителни вещества. Целулозата, липидите, протеините, минералите и витамините са в основата на храносмилателния процес. Но не всички кучета асимилират храната по един и същи начин. Някои от храните за кучета, добри за едни, могат да се предизвикат стомашни болки при други.
Честотата на хранене, видът на диетата, нейният състав са все фактори с огромно значение при контрола на стомашно-чревните отклонения. Леките храни с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати, но високо хранителни могат да помогнат в редица случаи за възвръщане на хранителното равновесие.

 

Тазобедрена и лакетна дисплазия,

както и много от ставните заболявания се влияят от няколко фактора, сред които е и храненето. Погрешното хранене може да допринесе в много голяма степен за развитието на дегенеративни заболявания. Мнозинството автори виждат главно три съществени грешки в храненето:
– прехранване (енергия и хранителни вещества)
– предозиране с калций
– много високо съдържание на Вит. D3 в храната.

 

Лечебното хранене на кучета

Както в хуманната, така и във ветеринарната медицина, заболяванията, чието лечение зависи изключително или частично от диетата, стават все многобройни. От началото на 50-те години на миналия век лечебното хранене на кучетата постепенно се утвърждава, подобрявайки прогнозата за много хронични заболявания, считани до тогава за нелечими: диети при кожни заболявания, диети при ракови заболявания, при алергии и други болестни състояния.
Изберете отговорно и информирано начинът, по който ще храните вашето куче.

Да поговорим за една скромна, но много полезна съставка - фибрите

Още по темата хранене

Грижи за малките в периода на кърмене

Хранене на кучето – обоняние и вкус