Хигиена на малкото куче

 

Много собственици са нетърпеливи кученцата им да свикнат бързо с домашните привички. Понякога, обаче, проблеми от най-различно естество, могат да забавят този процес.

 

Адаптирането на кученцето често е отчайващо дълъг процес и всякакви проблеми с невъздържането усложняват още повече нещата.

 

Възможно е проблемът да е медицински и от неговото правилно определяне да зависи и възпитанието на малкото кученце.

 

В повечето случаи , начинът по който малкото уринира и ака вкъщи е един и същ.

И най-умното малко куче ще има инциденти докато навърши пет-шестмесечна възраст. Има и такива, които до 9 месеца правят бели, без да има никаква особена причина за това

 

 

 

Промените

 

Промени в обстановката, смяна на стопаните, стрес, безпокойство, някаква болест- това са все неща, които влияят на адаптацията на кученцето. Най-успешният подход зависи от индивидуалността на животното, но трябва да се базира на даването на награди. Методите, включващи потъркване на носа в локвичката, както и пошляпването при провинение, само допринасят за стреса и неспокойството му и в крайна сметка затрудняват кучето да свикне да се контролира и да не използва дома ви като тоалетна.

 

„Нормалното” куче започва да се учи кои повърхности са удобни за тоалетна на възраст около 8 седмици. То бързо ще започне да свързва ходенето до тоалетна с трева и земна повърхност. Обаче, малките първо имат по-чести нужни и не всеки може да ги извежда навън през 2 часа. Освен това, предвид ваксините и периода , в който не трябва да излизат навън , малките  биват затруднени и приучването съответно се забавя.

 

Кучетата, които са раснали в мръсна среда също по-трудно ще свикнат да пазят чистота в дома. Свикването с хигиената вкъщи се учи доста по- лесно през лятото, кученцето може да бъде извеждано навън по-често, денят е по-дълъг, то с удоволствие излиза навън и се разхожда.

 

С всички инциденти с цапането трябва да се справите тихо и спокойно.

 

 

Когато навън малкото бъде поощрявано веднага щом си свърши работата, нещата вървят по-лесно.

 

Наказанията могат да подтикнат кучето „тайно” да ходи до тоалетна, когато собствениците ги няма. Когато сте вкъщи, наблюдавайте го, раздвижи ли се след сън, със сигурност ще си потърси място за пишкане.

 

Ако все още не излиза навън, на помощ идват пеленките, които можете да купите от всяка аптека, цената е 4-5 лева. Тази пеленка е добре да стои в тоалетната. Когато малкото се засуети да върши нещо, веднага го отведете на пеленката.

Тя не се сменя при всяко пишкане, разбира се, има малко дискомфорт, но не мирише много. Така на първо време ще спасите паркета и килимите, докато започнете да излизате навън. Когато малкото е твърде дълго само вкъщи, направете така че да има достъп до пеленката си за пишкане. Проблем е, ако е буйно и деструктивно, защото пеленката става много бързо на дребни късчета.

При някои кучета липсата на хигиена показва, че съществува медицински проблем, за което ще поговорим в следваща статия.