Характерът на акита ину

 

 

KATSU KENTA KENNEL е развъдник за акита ину (японска акита), регистриран в Международната федерация по кинология.

 

Първата акита закупихме през 2010 година, защото се влюбих най-вече в характера и. За своята работа развъдникът ни разчита основно на внос на качествени и здрави екземпляри, доколкото порода е сравнително нова в нашата страна. Ще споделим с вас нашите наблюдения върху характера на акита, едно наистина впечатляващо куче.

 

 

развъдник за акита ину

Ние бихме казали със сигурност, че характерът му е много по-вълнуващ и впечатляващ от визията му.

 

Живеейки с акита осъзнаваш, че характерът му е една дълбока и много противоречива бездна, която преоткриваш с всеки изминал ден.

 

Акита има много развит териториален и ловен инстинкт, освен това се привързва само към един човек от своето семейство, чието ръководство приема безусловно.

 

Акитите са големи творци в общуването си с други животни. Те могат да бъдат приятели с котка, която живее в семейството, дори и да я толерират, но всяка друга котка, която се появи на неговата територия ще бъде преследвана. Техниката им на преследване и изобретателност са невероятни, както и интелигентността и бързата им оценка на ситуацията. Рядко бихте имали проблеми със съседите, защото те не лаят ненужно и свикват с постоянно преминаващи хора, но винаги забелязват, ако някой започне подозрително за забавя крачка или да се оглежда: всяко подозрително поведение ще бъде известено с лай.

 

Танцът на Акита

 

Интересен и техният начин на изразяване на емоции и настроения. Те използват широк спектър от звуци, но си имат „запазена марка” само за най-близките си хора. Само акитата може да мърмори радостно и да танцува своя танц по едно и също време с играчка в уста.

 

Една от нашите акитите Kamiko го прави всяка сутрин в 6 часа: това е един много специфичен техен танц на радостта, който те никога няма да го танцуват в присъствието на непознати. Все едно, че имат две лица: едното за своите близки и другото за непознати.

Много рядко се среща акита, която да е весела към хора, които не е виждала. Такава в нашият развъдник е Imari. Imari дори е прекалено контактна.

Нейното любимо занимание е да краде топката на деца, играещи футбол. От раз се превърна в любимка на всички деца в квартала.

 

Не така стоят нещата с Кamiko и Katsu. Никого освен собственика си не признават и не толерират.

 

Каmiko не може да бъде погалена от непознат. Тя решава дали да скъси дистанцията или не! Този техен особен характер понякога е голяма пречка в изложбената кариера на кучето, защото заради тази доминантност и недоверчивост към непознати не могат  да покажат цялата си грация и красота. (следва)

 

KATSU KENTA KENNEL №1/2012,всички наши кучета имат тестове за дисплазия, които са на разположение на бъдещите собственици на нашите малки.

Ако акита е вашето куче, не се колебайте да ни потърсите. Винаги сме на разположение за съвети и отговори на вашите въпроси.

Петя Кръстева, [email protected]
+35988 7 982 645

 

*(платена публикация)

 

още за Акита, кучето на самураите, можете да прочетете ТУК