Ротвайлер

Ангел или демон 

 

Ротвайлерът не може да бъде обект на мода, нито притежание на отпуснати, слаби хора, които не са пристрастени към него. Той е едно забележително куче, но само за тези, които знаят как да го обичат.

 

Популярността на Ротвайлера се основава на неговите качества. Той е едно супер домашно куче и един изключителен пазач.

 

 

 

Той също преживя своите трудни моменти, тъй като винаги, когато една порода е във  възход,  се стига до  свърхразвъждане, дори по-скоро бихме казали – свърпроизводство. Хора, нямащи нищо общо с развъдната дейност, се впускат в изкарване на пари от кученца, осланяйки се на търсенето на определена порода. Тъжен факт от години, малко са породите, които не са минали през това.

А Ротвайлер клуб България е един от първите киноложки клубове у нас, с ясни цели и стегната работа. Но в клуба има задължения, а да плодиш в гаража е къде – къде по лесно. Хубавият и добър ротвайлер няма да изчезне, но клубът по породата е този, който ще ви упъти къде ви чака той. И от друга страна – ротвайлерът само в добри ръце е ангел пазител.

 

Той е 95% отражение на своя стопанин

 

Какъвто господарят, такова и кучето. Отгледан от уравновесени и интелигентни хора, които го приемат като част от семейството, всичко върви добре. Но има случаи на „запознанства” на Роти с налудничави хора, които, демонстрирайки собствената си агресивност, го карат да понася лошото отношение и да носи вината върху себе си. Отгледан в добра среда и възпитан, ротвайлерът няма нищо общо с дивия звяр, за който го представят. Напротив, точно обратното, той е едно уравновесено куче, готово да следва човека и неговите изисквания. Той е куче, което принадлежи на един човек. Човек с авторитет, спокоен, способен да обучава, без да се налага чрез сила. Когато има проблеми с един ротвайлер, това е най-често в случаите, когато господарят си мисли, че трябва да наложи своята воля с бруталност. В тази игра кучето винаги печели, защото той няма страх от нищо. И никога няма да върви по стъпките на един несправедлив индивид. Това е куче, което се овладява колкото с твърдост, толкова и с доброта. С търпение и нежност се постигат резултати.

 

Въпреки че изглежда доста грубоват и самоуверен, той има голяма нужда от общуване с хора. Не трябва да се завързва и оставя в кучешка колибка. Тогава той наистина става опасен. Трябва да живеете с него, да се ангажирате с него и това ще бъде залогът за увереност и щастие. Препоръчително е да бъдете с него възможно най-често, да го водите със себе си навсякъде, където е възможно. Той много лесно се приобщава в обществото. Интегрира се лесно към семейния живот. Ако посрещате гости, той също ще ги посрещне дружелюбно и после ще се оттегли в ъгъла без да досажда. Поради своята спокойна природа, той е много дискретен у дома. Много често дава вид, че спи, а всъщност наблюдава всичко „под око”. Ако някой от гостите повиши тон, той се приближава с безизразно лице….

 

Едно бебе, което не иска да порасне

 

Отношенията му с животните са много комплицирани. Господстващ по душа, той не допуска съперничество. Мъжки или женска, ротвайлерът има нужда да е лидер. Това, което иска насаме, го иска и публично. Винаги на повод, за да се избегне разчистване на сметки с някой съседски любимец. Що се отнася до котките, въпросът е ясен. Ако котката е била в дома, когато той е дошъл, няма нищо опасно. Ако дойде след него, дните и са преброени, въпреки че вашият Рот се подчинява на пръста и на погледа ви. От това произлиза и фактът, че възпитанието на едно такова сериозно куче трябва да започне още от „люлката”. Необходимо е да се среща с различни хора, да свикне с докосванията на трети човек. Като малък той е изключително игрив и дружелюбен.

 

Разни глупости прави почти до двегодишна възраст. На една година, предвид ръста си, изглежда голямо куче, но той всъщност е още малък. Всички уроци се дават играейки. Той е много интелигентно куче, пълно с добра воля, което разбира всичко и никога не забравя това, което е усвоило. Това в никакъв случай не означа, че ще бъде роб. Действително Ротвайлерът се подчинява, но ясно дава да се знае, че го прави, защото желае да го направи. От време на време, обаче, се налага дърпане на уши! За да разберем ротвайлера, трябва да му вдъхнем чувството, че е обичан от своя господар. Всичко, което ви засяга е свещено в неговите очи и всичко, което ви принадлежи, принадлежи и на него. Същото се отнася и за децата ви. Той търси тяхната компания и, въпреки мощта си, винаги е много внимателен. Без да се вдетинява, той е много забавен в игрите. И когато порасне, той не знае как да се забавлява сам. Затова ще ви провокира, докато не започнете да хвърляте неговата топка или неговата пръчка.