Профил на Родезийски риджбек

от Радостина Тонева

 

Страна на произхода: Южна Африка

Оригинално име: Rhodesian Ridgeback

Други имена: Lion dog, African Lion dog

 

породи кучета

Името на това оригинално южноафриканско куче идва от “гребена” на врата му. Предполага се, че води началото си от едно куче използвано от Хутентотите и кръстосано с кучета внесени от първите колонисти от Европа през 17-ти век, основно мастифи и блъдхаунди.

 

Стандартът на породата за пръв път е написан през 1922 година в Родезия. Много високо е ценено в Щатите и Канада и се използва за лов на мечки.

 

 

 

Характер, специални умения и тренинг

 

Твърдо, солидно, много бързо и смело, това куче притежава много голяма издръжливост и прекрасно обоняние, което го прави много подходящо за лов на мечки, както и лъвове. Работещо в глутница, то е способно да поваля и големи котки.

 

 

 

Не е приятелски настроено към непознати, затова като куче пазач няма проблем да разубеди много лесно евентуални натрапници. Агресивно е към други кучета. Държи се невъзмутимо и спокойно, рядко лае и може да бъде прекрасен домашен любимец, стига дома ви да не е често посещават от много непознати гости. Нуждае се от строго обучение.

 

Грижи

 

Не е пригодено за живот в града, нуждае се от много движение и упражнения. Устойчив е на студ и горещина и може да понесе по-дълго време жажда и глад. Изчеткване два пъти седмично е достатъчно за поддържане на козината му в добро състояние.

 

Общ вид: добре балансирано, здраво, мускулесто, със свободна и енергична походка.

 

Глава: издължена, с плосък череп, по-скоро широк, с изразен стоп, дълга, силна муцуна и здрави челюсти, стегнати и добре прибрани устни. Носната гъба е черна или кафява на цвят, съответстваща на цвета на козината.

Очи: кръгли, на цвят също кореспондиращи с цвета на козината.

Уши: поставени са сравнително високо, средно по размер със закръглени краища. Носи ги плътно прибрани към главата.

 

Тяло: мощно, здрав врат без увиснала кожа, гърдите не са много широки, добре са спуснати надолу и достатъчно мощни. Средно извити ребра, здрави и мускулести слабини, здрав гръб.

 

Крайници: солидни, с яки кости, компактни лапи с добре извити пръсти. Опашка: дебела в основата, изтъняваща към края си. носи я свободно извита нагоре.

Козина: къса, гъста, мека, но никога на вълниста или копринена.

Оцветяване: бледо бежово до червеникаво кафяво. Главата, тялото, краката и опашката трябва да са оцветени в един нюанс позволени са малки бели петънца по гърдите и лапите.

Размери: мъжки 63,5 до 68,5 см, женски – 61 до 66 см.

Тегло: около 35 кг.