Профил на Дратхаар

 

Страна на произхода: Германия

Оригинално име: Deutscher Drathaariger

Други имена: German Wirehaired Pointer

 

ловни породи кучета

В късните години на 19-ти век немските развъждачи решили да направят едно абсолютно мултифункционално куче и отработили следната кръстоска – курцхаар, пудел, пуделпойнтер, грифони и ейрдел териер. Най-вероятно е използвана кръв и на Стишелхаар, едно твърдокосместо старо немско куче пойнтер.

 

Дратхаарът е запазил уникалните характеристики на своите предци. Наречен е така заради вида на козината си. Клубът на породата в Германия  е създаден през 1902 година,  а породата е официално призната през 1955 година. Тя е изключително популярна в родината си и извън нея.

 

Характер, специални умения и тренинг

 

Твърдо, смело и енергично куче, изпълнено с много дух, възпламеняваща скорост и изключително издръжливо на работа на всякакъв вид плячка, на всякакъв вид терен и атмосферни условия. С неговия перфектен нос неотклонно и упорито преследва следата и перфектно посочва мястото на плячката. Той е роден и за двата вида посочване на мястото и преследване на зайци, лисици и диви прасета. Той е и забележителен кръвоследник в намирането на ранен едър дивеч. Много лоялно, с жив темперамент куче, внимателно и добронамерено, той е и чудесен домашен любимец, при условие, че хората му спортен тип и могат да пердложат доста движение и игри.  Заради своята силна воля и проявяване на ревност спрямо други кучета се нуждае от твърдо и гъвкаво обучение.

 

Грижи

 

Може да живее в града, въпреки че това не е идеалното място за него. Нуждае се от поне две дълги разходки на ден, както и от няколко изчетквания на козината седмично. Ушите трябва да се проверяват също редовно.

 

Общ вид

 

Мезоморфно куче, излъчва достойнство. С изчистени линии, стегната и опъната кожа, с енергична, широка и лека походка.

 

Глава: широка, челото излъчва енергия и мощ. Черепът е леко изпъкнал. Умерен стоп. Дълга, широка и мощна муцуна, без увиснали долни устни. Очи: овални, колкото по-тъмни толкова по-добре. Има характерни вежди. Уши: поставени да високо, средно широки, не ги завива в краищата.

 

Тяло: квадратен формат. Вратът е със средна дължина, изпъкнал. Холката е висока, добре замускулена. Гръдният кош е широк и добре спуснат надолу, ребрата са добре извити, гърбът е къс и прав. Кръстът е мускулест, широк. Крупът е дълъг, широк и леко скосен. Хълбоците са къси и стегнати.

 

Крайници: мощни, добре замускулени. Кръгли лапи със стегнати пръсти, жилави и здрави възглавнички. Опашка: не е много дебела, купирана при ловуващите кучета. Носи я изпъната и на нивото на гърба.

 

Козина: твърда, остра, прилепнала към тялото. Косъмът е дълъг до 4 см. и добре защитава тялото от студа, по-къс е на гърдите и коремната област, както и на главата и ушите.

Оцветяване: тъмно до средно кафяво, напръскано, също и смесени бели и черни косми, със или без големи едноцветни участъци.

 

Размери: мъжки – 60 до 67 см, женски – 56 до 62 см. Тегло: 27 до 32 кг.