Профил на Бурбонски брак

 

от Радостина Тонева

 

Страна на произхода: Франция

 

Оригинално име: Braque de Bourbonnas

 

ловни породи, правещи стойка

Бурбонският брак отдавна си е спечелил славата на най-добрия ловец на пъдпъдъци.

 

Описват го като много твърдо куче, спортмент по душа, ражда се без опашка, с бяла козина, красиво напръскана с опушени петънца или покрита с кестеняви спотове.

Много популярно е било в началото на 20-ти век, но по време на Втората световна война почти изчезва. Клубът по породата е създаден през 1925 година.

Понастоящем неговите любители работят здраво за възраждането на породата.

 

 

Характер, специални умения и тренинг

 

Твърдо куче, не много бързо, с много силно обоняние, бурбонският брак се адаптира много лесно към всякакъв терен, както и към широк диапазон на лов. Като чудесен преследвач, той чудесно посочва мястото на плячката и е известен като добър специалист в лова на бекаси и яребици. Внимателен и приятелски настроен, той става и чудесен домашен любимец. 

 

Нуждае се от пространство и движение. Ако живее в град трябва да може всеки ден да излиза на по-дълги разходки. По-специално внимание трябва да се обръща на ушите, необходимо е и редовно изчеткване на козината.

 

Общ вид

 

Мезоморфно, бракоиден тип, по-дребен и по-компактен от останалите бракове. Излъчва твърдост и сила, но определено елегантно. Походката е със средна крачка, твърд и гъвкав галоп.

 

Глава: солидна, със заоблен череп. Стопът е леко очертан. Права или леко извита носна тръба. Яка, конусовидна муцуна. Солидни челюсти. Цветът на носа трябва да кореспондира с този на пръските по тялото.

Очи: големи, с цвят на лешник или тъмен кехлибар.

Уши: носи ги покрай бузите, съвсем леко завити, дълги, така че ако бъдат опънати достигат до гърлото.

 

Тяло: вписва се в квадрат, много силен и мускулест врат, леко увисване по шията се толерира. Холката е ясно изразена, има широк, дълбок и висок гръден кош, с добре извити ребра. Къс и широк кръст, плоски слабини, леко вдигнати нагоре. Гърбът е къс, почти хоризонтален. Крупът е закръглен, леко спаднал.

 

Крайници: много мускулести, със здрави кости. Лапите са с плътни пръсти и твърди възглавнички.

 

Опашка: поставена е сравнително ниско, къса по рождение. Трябва или да липсва или да е не по-дълга от 15 см.

 

Козина: къс, фин и гъст косъм. До известна степен по-дълъг и по-дебел по гърба.

 

Оцветяване: единият вариант – кестеново със силно до средно опетняване, косъмът е относително смесен. Като цяло козината може да има бледо лилав оттенък.

- опушено – с участъци, плътно до средно напръскани, козината е плътно миксирана. Като цяло, трябва да има прасковен оттенък. Цветните петна по главата, дали са симетрични или не, са позволени само ако са дискретни и ако двете очи не са в същите петна.

 

Размери: мъжки – 51 до 57 см., женски – 48 до 55 см.

 

Тегло: мъжки – 18 до 25 кг , женски – 16 до 22 кг.