Профил на Бийгъл

Страна на произхода: Великобритания

Оригинално име: Beagle

Бийгълът е много стара порода, спомената още в III век от шотландския странстващ поет Осиан. Бийгълът е бил любимец на крал Хенри VIII и на кралица Елизабет I.

В течение на времето са били описани три вариетета:

– южен бийгъл, най-едрият, 45 см. висок, с бяло-черна козина.

– северен бийгъл, със среден размер

– малък бийгъл, по-малко от 35 см. висок, включително тук попада и „Елизабет бийгъл“, който е под 20 см. и още е познат като „пеещия бийгъл“, защото има много мелодичен глас.

Едно куче, подходящо за стопани с всякакъв темперамент, то тръгва победоносно по целия свят.Хората харесват неговия малък размер, много изразителни очи, неговата жизненост, веселост, ефективност и бързина.

Характер, специални умения и тренинг

Съгласно стандарта, бийгълът е весело, радостно и храбро куче, което е много активно, енергично и решително. То е бързо, интелигентно и темпераментно. Още е и смело, с твърд характер и много здраво. Има силен глас и чувствителен нос.

Много е ентусиазиран и ефективен при работа по следа, лаейки често. Може да работи сам, в двойка или в глутница. Ловува зайци, лисици, елени и глигани. В Англия основно се използва за лов на зайци.

Освен това той е и прекрасен домашен любимец, но се нуждае от обучение, защото носът му го прави доста своенравен.

Грижи и общ вид

Чудесно се адаптира към живот в града, но има нужда от доста движение. Веднъж седмично трябва да се изчетква, ушите му се нуждаят от повече внимание.

Елегантен, макар и да изглежда набит, много добре пропорциониран, с енергична походка

Глава: мощна, но не тежка, без увиснала кожа. Черепът е леко изпъкнал, с леко издаден тилен връх. Стопът е ясно забележим, носната тръба е права. Има здрави челюсти, със сравнително къса муцуна. Устните са леко увиснали. Носната гъба е голяма.

Очи: тъмни на цвят или лешникови, сравнително големи, с интелигентно изражение.

Уши: поставени са ниско, дълги и тънки. Върховете им са заоблени, носи ги прилепнали по бузите.

Тяло: компактно, излъчва достойнство, без грубост. Сравнително дълъг врат с леко увиснала кожа. Широк и дълбок гръден кош, добре извити ребра, къса мощна задница, леко вдигната нагоре.

Прави и успоредни предни крайници, здраво стъпили на земята, с яки кръгли кости, плосък мускулест гръб. задните са  добре замускулени, мощни. Лапите са кръгли, с твърди възглавнички и прибрани пръсти.

Опашка: дебела, сравнително дълга. Поставена е високо и я носи изправена. Добре покрита с козина, и специално на върха образува пискюл.

Козина: къса, гъста, плътна.

Оцветяване: всички признати „кучешки“ цветове с изключение на червеното нюанс „черен дроб“. Триколор – бяло, черно и плътно светлобежово; бяла муцуна и бял връх на опашката. Биколор – бяло и плътно светлобежово, лимонено и жълто-кафяво.

Размери: 33 до 40 см.

Тегло: 15 до 20 кг.

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още