Профил Миниатюрен пинчер (Цвергпинчер)

 

Често погрешно мини пинчерът е приеман като умалена версия на доберман пинчера. Истината е, че той е много по-старата порода и е бил официално признат като такава много преди да съществува доберманът. Всъщност г-н Доберман е търсил да създаде куче с духа и вида на пинчера, но 15 пъти по-едро  от него.

 

 

породи-кучета- пинчери

Предполага се, че минипинчерът произхожда от семейството на древните немски пинчери, които са в основата на много породи, днес официално признати от киноложките федерации по света.

Той много напомня дребните червени елени, населявали горите на Германия през XVI век и е дребната версия на популярните по това време средни по размер пинчери, известни като немски късокосмест пинчер.

 

Минипинчерът е бил умел мишеловец и затова се предполага, че името му идва от английската дума pincher, която означава куче, което убива вредители като бързо ги сграбчва и държи здраво.

 

Общ вид

 

Малко и компактно куче, едновременно елегантно и набито.

Има блестяща мека къса козина, която може да бъде блак–енд-тен, шоколадова, червена, синя като винаги има жълто-кафяви петна на определени места – над очите, около муцуната, на лапите.

 

Темперамент

 

породи кучета-пинчери- минипинчер

Стандартът го описва като бдително и безстрашно кученце, много жизнено, с висок дух и много бързи реакции, със забележителен слух, което го прави чудесна домашна аларма.

 

Минипинчерът определено е активно куче, обича винаги да е зает с нещо и е много любопитен. Това означава, че трябва да внимавате какво оставяте в неговия обсег, особено разни дребни неща, които лесно би могъл да погълне.

 

Ако имате градина трябва да сте сигурни, че няма пролука в оградата, защото той ще се измъкне моментално, за да изучава света навън. Обожава разходките, дори когато е студено, но е задължително да бъде облечен, въпреки че се прави на герой.

 

 

 

Навън винаги трябва да бъде извеждан на повод ако не сте го научили да се връща при вас по команда. Заслужава си да купите повод, който се удължава автоматично, вместо да рискувате да го пуснете свободен.