Продукти, опасни за кучето

 

Шоколадът и по-точно теоброминът, който той съдържа, могат да доведат дори до летален изход. Има и различни химикали, за които не подозирате в каква степен могат да се окажат опасни за любимците ви. Има цели списъци с растения, които не трябва да отглеждате у дома, ако си имате куче или коте. Сред тях има смъртоносни, както и такива, които нанасят непоправими увреждания на централната нервна система на животното.

 

 

Обичате да похапвате пица и китайско, но остатъците не давайте на кучето и котката си, колкото и те да се облизват край масата. Това може да бъде опасно за тях.

 

Често сме говорили за храни и растения, които са отровни за вашето куче или коте.

 

 

 

 

Някои от тези домашни „отрови” поети дори в минимални количества могат да причинят смърт – това са някои битови химикали, растения и човешки храни. Други токсини, попаднали по лапите и кожата могат да причинят много сериозни заболявания.

 

И така, пазете следните продукти далече от вашите любимци:

 

Перилните препарати и фабрични омекотители могат да миришат много приятно и да предизвикват любопитството на кучето. Ако ги погълне може да си причини сериозни храносмилателни проблеми, дразнение в устна кухина и езика и дори смърт. Никога не чистете леглото или волиерите на животните със силни препарати само за да миришат по-свежо. Когато почиствате с химически препарати, после измивайте повторно с чиста гореща вода.

 

• Отрова за мишки или други вредители са крайно опасни.

В такъв случай спешно отведете животното във ветеринарния кабинет, като вземете и етикета от опаковката, за да не се губи време, а да бъде намерена веднага противоотровата.

 

• Шоколад, дори в малки количества, особено натурален черен, може да увреди сърцето и нервната система на кучето ви. Никога не давайте храна, която съдържа шоколад.

 

• Лапавицата по улиците е не по малко опасна (това касае само градовете, където улиците се третират с препарати против заледяване). Когато кучето си ближе лапите, то поглъща тези химикали, което може да доведе до кожни раздразнения, апоплектичен удар и дори до смърт. Затова след разходка лапите трябва да се почистват.

 

• Олеандрите, имелът и лилиумните растения са токсични за котки и кучета.

Само един лист от олеандър може да убие малко животно. Когато ги изхвърляте не ги горете, дори димът може да нанесе увреждания на животното.

 

• Ядките от макадамия съдържат токсини, които могат да причинят разрушение на нервната и храносмилателната системи.

 

• Тиленолът може да е фатален за животното ви.

Никога не давайте на куче или коте човешко лекарство от вашата домашна аптечка. Има човешки лекарства, които могат да се ползват и за кучета, но това може да знае единствено вашият ветеринарен лекар! • Смъртоносен за кучето и котето ви е антифризът.

 

• Авокадо, стафиди, грозде и лук – те всички съдържат токсини, които са много опасни за кучето. Те могат да причинят бъбречни и храносмилателни проблеми. Лукът, например, може да бъде особено опасен, затова никога не давайте остатъци от храна, която съдържа лук.

 

• Различните води за уста съдържат борова киселина, която може да е изключително вредна за кучето ви. Човешки антисептици да се пазят далече от животните.