Проблеми на храносмилателната система

 

 

Панкреатит 

 

Една от функциите на панкреаса (задстомашната жлеза) е изработването на храносмилателни ензими (ферменти), които разпадат храната на молекули, подаващи се на смилане от организма. Едновременно с това панкреасът има способността за “самозащита”. Когато този механизъм е нарушен поради каквато и да е причина, ензимите увреждат самия панкреас, както и всички органи, до които успяват да стигнат.

 

Панкреатитът засяга и кучетата. Животното става видимо отпаднало и раздразнително.

Може да бъде остър или хроничен.

Острият се случва веднъж в живота. Ако не бъде разпознат навреме, токсичният му ефект причинява смърт

.

Не е по-добро положението с хроничния, който се повтаря многократно и може да доведе до образуване на тумори.

Най-общите причини за това тежко заболяване са свързани с качеството на храната – високото съдържание на мазнини води до прекомерно произвеждане на панкреатични ензими.

 

Затлъстяване

 

Както при хората, така и при животните това е сериозно заболяване, водещо след себе си куп здравословни проблеми: хормонални увреждания, недостатъчна физическа активност, лошо храносмилане. Тук няма какво много да се разсъждава – намалява се количеството и се променя качеството на хранене и живот. По-нискокалорична диета с повече упражнения.

 

Захарен диабет

 

 

Заболяването е причинено от прекомерно производство на хормона инсулин в панкреаса. Симптомите могат да са общи с тези на други болестни състояния – животното се движи без желание, раздразнително е и отказва храна. В по-тежките случаи – повръща и има диария. Като последица, често явление е обезводняването. Лечението може и трябва да бъде назначено от единствено от ветеринарен лекар. Незабавната лекарска намеса може да преустанови бързото развитие на болестта.

 

Проктит

 

Засегнато е правото черво. Това название означава всички възпаления на лигавицата в последната част на дебелото черво, наречено ректум (право черво). Обикновено възпалението се предизвиква от запушване на ректалния канал, камъчета, втвърдени фекални маси, паразити, тумори.

 

Симптомите: При дефекация и кучето извива гръб и изхвърля съвсем малко количество изпражнения, придружени от слуз и кръв. Лечението се състои в прилагане на недразнещи противовъзпалителни и очистителни средства.