Всеки от нас вероятно се е вглеждал в своя любимец, опитвайки се да открие как в своята игра преди стотици години  Природата е създала това умно и предано същество, надарено със способността да обича без условности.

 
И всеки вероятно би потвърдил това – независимо каква порода е неговото куче, колко е послушно, колко обувки е изяло или колко пъти ви е карало да обикаляте с часове преди да се приберете след разходка.

 

Класификация на породите

 

Тази класификация е изготвена от Международна киноложка федерация (FCI)

 Група 1  Група 2  ,  Група 3  ,

Група 4Група 5  , Група 6  ,

Група 7 , Група 8 Група 9 , Група 10

Непризнати от FCI

 

Произхода на кучето

 

За произхода на кучето има няколко теории, учените са достигнали до определени изводи, но нито един от тях не е абсолютен и необорим. Те твърдят, че такива, каквито ги знаем днес, кучетата са се появили първо в Евразия преди около 12 000 – 13 000 години. Според различни теории пряк прародител е малкият сив вълк, който все още се среща в Индия.

 

Според други – това са чакалите и мелези на чакал с вълк. Други възможни предци са вълкът от Средния изток и Тибет и пустинният вълк от Средния изток. Други пък твърдят, че неоспоримо е доказано, че това е европейският сив вълк, а напоследък се прокрадват идеи, че първото одомашнено животно е всъщност лисица….

 

 

В последно време широкомащабен проект на анализ на генома на кучето и вълка е позволил на учените да уточнят областта, където за първи път са се появили кучета. Въпреки предишните надеждни проучвания, сега се оказало, че не източна Азия и Европа, а регионът на плодородния полумесец в Близкия изток е родината на кучето.

 

 

Дивите кучета

 

Дивите кучета бързо се разпространяват по целия свят. Динго, например, дивото куче на Австралия, за което се твърдеше, че произлиза директно от Canis, всъщност вече е бил опитомен. Последни проучвания на учени от университета в Сидней пък твърдят, че най-древното куче на земята е динго, на база ДНК анализи. Те са стигнали до извода, че динго и неговият близък родственик – новогвинейското куче са най-близки генетично до вълка. Опитомяването на дивите кучета в различните части на света вероятно е ставало по различно време и начини. Някои са се навъртали около селищата, търсейки храна, други – вероятно са били преследвани като храна от праисторическите хора. От изследване на вкаменелости, открити по света и датирани от около 6500 години, може да се каже, че по това време е имало 5 различни „породи” – молоси, овчарски, ловни, хрътки и вълкоподобни. От тогава чрез естествена или изкуствена селекция на света са появили стотици породи.

 

 
В различните държави има различни класификации на породите, както и някои от тях са признати от едни асоциации, а от други – не. Но така или иначе днес можем да изброим повече от 430 кучешки породи, всяка със своя характеристика и стандарт, описващ история, общ вид на кучето, темперамент и описание на всяка негова екстериорна характеристика.

 
Ние ще се придържаме към класификацията на Международната киноложка федерация, що се отнася до групите, в които попадат различните породи според функционалността си. Ще говорим и за породи, които не фигурират в листа на МФК, но са официално признати от други организации. Впрочем тук попада и нашето българско овчарско куче – една древна порода, която все още не е намерила място сред признатите официално породи.

 

Коя е моята порода?


Това се определя най-вече от причините, поради които сте решили да имате куче. В повечето случаи си взимаме куче като потребност на душата, и в този смисъл изглежда всички кучета да са подходящи. Но това съвсем не е така.

 

Овчарските кучета:  красиви и добри, това е изразът, с който можем най-общо да характеризираме овчарските кучета и тяхната многофункционалност. Те не познават почивка, призванието им е да придружават и пазят стадата. Тази способност им е вменена по природа. Но няма нещо, което да им попречи да блеснат на спортните рингове, като спасителни кучета, като полицейски, като лавинни спасители, или просто като домашни любимци. Тук са едни от най-обичаните и известни породи: немско овчарско куче, българско овчарско куче, коли, бордър коли, средноазиатска овчарка, бернско планинско куче (независимо, че планинските по класификация попадат в друга група) белгийските овчарски кучета, бобтейл, чехословашки вълчак, бяла швейцарска овчарка…

 

Търсите силно куче, смело, с неподкупен характер? Сигурен пазач и надежден другар? Куче с твърд нрав, но и със златно сърце? В такъв случай вашето куче е Молос. Себеуважение, достойнство, горда осанка и верни до гроб! Булмастиф, Боксер, Булдог, Немски дог, Дог от Бордо, Дого Аржентино, Тибетски мастиф, Кане корсо, Пиренейски мастиф, Мастино неаполитано, Американски булдог, Фила бразилейро, Испански алано, Перро де преса Канарио, Ка де Бо, Тоза ину, Брохолмер….

 

Териерите – изпълнени с енергия и индивидуализъм, те си имат цяла група макар по външен вид да са доста различни: от кокетния йоркширски териер, снежно белият уест хайленд уайт териер, през неуморния Джак ръсел до атлетичните и сериозни бултериер и американски стафордширски.

 

Дали семейството е идеалната среда за един Дакел или той е подходящ за самотни хора? Сигурно е, че идеалният собственик на дакел е човек с чувство за хумор, защото другото е отчаяние. За дакелите, във всички техни размери, разцветки и космена покривка – има цяла група само и единствено дакелска.

 

Шпицовете и примитивните породи са обединени в една група, с идеята, че при тях има най-малко въздействие на човешката селекция. Сибирско хъски или самоед ще бъде вашият другар в зимните излети в планината? Или един мощен маламут е по-подходящ да тегли шейната ви? Тук са и древни породи като фараонското куче и басенджи.

 

Най-голямо е разнообразието при ловните породи, на които са отделени цели 3 групи според начина на лов, за който се ползват или поне са били ползвани. Породи с аристократично минало или породи, които никога не са влизали в уютен дом, споделяйки волиерите на ловните стопанства…

 

И въпреки че повечето от породите, познати днес са прекрасни домашни любмци, все пак има една категория кучета, които целенасочено са били селекционирани да бъдат единствено и само кучета за компания, като един бишон фризе, например.

 

А може би търсите грацията и уникалността в едно куче? Хрътките са вашият избор тогава и той е богат – афганистанска, или може би грейхаунд? Или пък залагате повече на деликатността на малката италианска левретка?

 

Разговори за развъждането и развъдниците

За отговорностите на развъждача, за развъждането на шоу и работни кучета, за опасностите от това, що е то инбридинг, кои заболявания се предават по наследство – все теми свързани с породите кучета.

 

Забранени породи

 

Защо определени породи са посочени и заклеймявани? Забележете как имена се менят във времето: доберманът е бил заклеймен като нацистко куче и непоносимостта към него е била огромна, през 9-ти век блъдхаунда е използван за лов и атака срещу роби, днес той опасна порода ли е или зависи от това как човекът я използва? Сен бернарът, спасил толкова човешки животи, и той е попадал в тези хроники, както и ротвайлер, английски булдог, немски дог, немска овчарка…днес Питбули биват умъртвявани на „килограм”, дори приличащи на питбул по външни белези кучета биват изземвани от собствениците си и евтаназирани, без да са направили никому нищо лошо. BSL е най-черният пример за тези масови убийства на животни.

 

Мелезите са кучета не по-малко достойни за обич. Душата им е кучешка, разбирай: лоялни, привързани и всеотдайни. Без да толерираме безразборното плодене, в тази графа попадат много кучета, които чакат своите хора в приюти или приемни семейства.

Те са порода „просто любов”.

 

 Подобни статии:

 

Идеалният тип куче

Питбул на “очна ставка”  с Дого Аржентино

Форма и функция на кучето