Породи, Френски булдог

Дребните молоси

Куче, което не прилича на никое друго, част 3

Един молос от малък формат, но никак не страда от комплекси поради дребния си ръст.

Държи се като един истински булдог – често проявява чувство за независимост и държи на нея. Способен е да се инати като муле на лед! Може да се сърди и мръщи с дни.

Спираме до тук, защото когато стане дума за френски булдог, французите изразяват своя шовинизъм твърде ярко. Да не нараняваме националните им чувства. Защото, всъщност,  по отношение на това куче те имат пълно право!

Той е изпълнен с енергия, любов, дяволитост и, когато пожелае, умее да се прави на дискретен. Без проблем може да бъде заведе навсякъде – в ресторанта ще стои безмълвен и никой няма да разбере, че има куче под масата.

Може да вторачи очи в съседна маса не защото иска от порцията на съседа, а защото някой му е направил комплимент. А той е изключително тщеславен и не пропуска подобно внимание.

Всъщност е много чувствителен и не би могъл да преживее в напрегната среда сред хистерични хора. Иначе няма претенции – може да живее както със закоравял ерген, така и в семейство с деца, или с възрастни хора стига да има спокойствие у дома и тогава той е готов да предаде на тях цялата си радост от живота.

Опасност! Не се оставяйте в никакъв случай да бъдете разнежени от едно бебе – допуснете ли това ще трябва да минавате винаги по пътечката, която той е избрал! И да правите всичко, което той пожелае.

Напомняме – той е много дяволит и може да впрегне цялата си енергия, за да си изпроси прошка, след което да последва „пожар“ вкъщи!

Отнесете се търпеливо, с достойнство, не крещете, не ругайте, просто го порицайте. Студеният ви тон и едно твърдо „Не“ са достатъчни понякога да го отрезвят…за момента.

Тъмно минало

Французите никак не обичат да припомнят този факт от историята му, но той е бил биткаджия и има доста нечисто досие. Произлиза от стария английски булдог и селекцията му през вековете е била движена от характеристиката му на биткаджия.

Смесването на кръв на няколко териера довежда до създаването на едно куче, което в старите книги намираме под името Toy-булдог. На арените за битки това куче печели огромна популярност, става любимец на миньорите.

По време на икономическата криза през 1840 много „професионалисти“ в областта на кучешките битки се преселват във Франция, придружени от своите кучета. Става много популярен сред дребните търговци, месарите, просто безделниците и всяка неделя е на арената за битки.

Постепенно влиза в домовете на хората и селекцията му тръгва в друга посока.

С какво печели днес

Френският булдог е едно весело и лесно за отглеждане кученце при правилно възпитание. Той е един чудесен избор за почитателите на молосите, които нямат възможност да си позволят голямо куче от това велико семейство.

Поддържането му не е трудно: едно регулярно изчеткване е напълно достатъчно. Имате ли у дома френски булдог можете спокойно да си четете вестник, докато децата се забавляват заедно с него – обожава игрите с тях.

Даже когато е горещо, активността му е висока – оставете го в градината и ще видите. Трудното е да съумеете да го обуздаете в момент на възбуда.

В горещо време не бива да се напряга заради сплесканата си муцунка и затрудненията при дишане в горещи дни. За сутрешен крос не го будете, но ако ще се разхождате в парка ще ви прави компания с удоволствие.

Познати са случаи на френски булдози добри плувци, но това е по-скоро изключение, както и участието им в състезания по Аджилити.

Волната програма у дома, с децата, с любимите хора, в градината – това е неговата стихия с много веселост и любов, която е способен да предаде по един мистериозен начин на семейството си.

Слабите му страни

Може да развие стеноза на ноздрите, може да има проблеми с гръбначния стълб. Изпъкналите му очи са податливи на инфекции. Нещо характерно за него – жлезата на Хардер, която се намира в ъгъла на окото може да се измести и това да причини много главоболия.

Оперативна намеса на опитен лекар лесно може да премахне този проблем. Не се плашете от сухата носна гъба, при него не е симптом на болестно състояние. Малко вазелин за омекотяване ще свърши работа. Това е най-здравото сред булдозите куче, не страда сериозно от дихателни проблеми, както това се случва често прианглийския булдог.

Още за Френки можете да четете тук

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още

Пули

Личността на един Пули и фамозната космена покривка са неговите най-важни характеристики. Идеалният Пули е изключително спокоен, […]