Поведение на кучето

 

 Безпокойство от раздяла

 

Това е състояние, което докарва кучето до паника от идеята да бъде оставено само вкъщи. Тази паника е толкова непреодолима и съкрушителна за него, че в момента, в който затворите външната врата, то започва да лае като лудо, става деструктивно, готово да разруши всичко, което му попадне у дома.

 

 

Когато се върнете у дома, неговото посрещане е направо френетично, то се държи като обезумяло от радост от вашата поява.

 

Това състояние е еднакво стресиращо и за кучето и собственика най-вече защото нормалният домашен тренинг не влияе много на подобно поведение. Но това не означава, че нищо не може да се направи, за да помогнете на кучето и на себе си.

Решението е в системна работа за десенсибилизация и постепенното му привикване да приема оставането си у дома като нещо напълно нормално.

 

 

 

куче раздяла

Изключете скуката

 

Често хората бъркат деструктивно поведение от скука с безпокойството от раздяла. И двете са проблемни поведенчески реакции и се изразяват в дъвкане на предмети и много лаене.

 

Разликата е, че скуката може да бъде по-лесно излекувана, като давате на кучето повече движение, разходки, умствени стимулации и това състояние има малко или въобще няма връзка с безпокойството от самота.

 

Опитайте да включите в дневната си програма повече разходки и игри, занимавайте се ежедневно със заучаване на някакви команди, използвайки различни играчки. Нека работят не само краката, но и мозъкът му.

 

Ако скуката е причината за непрекъснатия досаден лай и за гризането на предмети, след включването на повече активност вие трябва да забележите видима промяна в поведението му не след дълго време. Ако това не се случи, значи проблемът е в неговата чувствителност и усещането за самота като нещо крайно плашещо и неприемливо за него.

 

Следва – Променете своето поведение