Отговорните собственици на кучета са не по-малко отговорни наематели.

“Бих искал да дам под наем апартамент на хора с животни, но не мога да си позволя бъркотията, която те оставят след себе си!”

“Не е справедливо към кучето да се държи в апартамент в града, то ще страда”

Колко лесно би било, ако всички страни подходят интелигентно и разумно.

Например, заедно с кучето в новия апартамент си носиш:

1. Референции от ветеринарен лекар, съседи, собственици, че се грижиш за кучето и си отговорен към него

2. Предоставяш пълен набор документи относно ваксинации, документ за стерилизация или лиценз от киноложка организация за членство, сертификат, удостоверяващ, че кучето е социализирано и има добро възпитание

3. Подписваш съгласие, че ще почистваш винаги след кучето си когато сте навън

4. Оставяш депозит в случай ,че кучето е виновно за някаква материална щета

Има наемодатели, които пък предпочитат да отдават под наем на хора, които имат домашни любимци, защото считат, че те са по-отговорни хора.

Тези, които наемат апартамент, трябва да са готови да приемат условията на наемодателя. Ако това означава без домашни любимци, защото други предишни собственици предишни са причинили неприятности, собственика на куче има три опции:

Да се откаже от животното, да се откаже от апартамента или да се опита да промени отношението на собственика на апартамента.

Първото е неадекватно, второто е приемливо, а тези, които избират варианта да му обяснят колко много не е прав като ги отхвърля, рискуват да развалят цялата работа.

По-важното е да запазят спокойствие, да съберат информация, да докажат ползата от това да си имаш домашен любимец.

И най-важното – да покажат, че отговорните собственици на кучета са не по-малко отговорни наематели.

Породи, които се чувстват добре в апартамент

* Кучета с ниско ниво на активност

Това са кучета не много енергични и които не се нуждаят от интензивни упражнения, за да задоволят ежедневните си нужди от движение.

* Породите от групата на играчките: те са много енергични, но пък те са достатъчно малки, за да могат да изразходват кипящата си енергия, тичайки из апартамента.

Малките до средни породи с ниска до средна активност също са подходящи за живот в апартамент.

Тук се включват следните породи: Кокер спаньол, клъмбер спаньол, съсекс спаньол, басет хаунд, бийгъл, норвежки елкхаунд, дакел, малък грифон от Вандее, Уипет, повечето териери, бишон фризе, булдог, френски булдог, кийсхунд, финландски шпиц, ескимо дог, лхаса апсо, шиперк, корги, шетландска овчарка

* Кучета със средно ниво на енергия

Това са средни до едри породи, които спокойно могат да живеят в по-големи апартаменти доколкото имат на разположение средни до дълги разходки на открито и седмични упражнения за по-дълго време.

В тази група можем да включим следните породи: спрингер спаньол, акита, маламут, сибирски хъски, нюфаундленд, боксер, ротвайлер, мастиф, булмастиф, доберман, пинчер, немски дог, самоед, сен бернар, бернско пастирско куче, чау-чау, коли, шар пей, фландерско бувие, бриар, немско овчарско куче.

Кучета, които се чувстват нещастни в града

Високо енергичните кучета – те не могат да живеят без физическо натоварване и упражнения – едрите хрътки, пойнтери, сетери, гончета,  бордер коли, веймаранер, брадато коли, фоксхаунд.

Разбира се, това разпределение е относително, доколкото всяко куче, независимо от породата си, притежава свои индивидуални характеристики и някои от кучетата могат да притежават по-високо или по-ниско ниво на енергичност, от типичното за тяхната порода.

Както това зависи и от нагласата и времето на собствениците, които им дават възможност за достастъчно много тичане и разходване на енергията им.

Високо енергичните кучета могат да развият деструктивно поведение, ако са оставени сами за много дълго време през деня или ако не им е дадена някаква работа за вършене.

При тези случаи вече отговорностите стават повече, но пък можем да бъдем с любимото си куче, без да създаваме неприятности хората около нас и на самите себе си.

Въпрос на отговорност и на  избор!

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още