Осиновяването на стари кучета има своите предимства.

 

 

от Радостина Тонева

 

 

Ще ви разкажем  за едно семейство, което има неписаното правило да осиновява само стари кучета.

 

Ето какво разказва г-жа Чери Мичъл. “Кучетата, които идват в нашия дом обикновено са над 10 години. Те стават наши поради факта, че са престоявали дълго в приютите и поради своята възраст са абсолютно “обезценени” за евентуални нови собственици, тъй като са стари.

 

Хората вземат обикновено малки кученца и това е разбираемо особено за семейства, където има малки деца. Вероятността от загуба на новия приятел винаги е много по-малка в близките години.

 

Но осиновяването на стари кучета има своите предимства.

 

 

Най-общо казано старато куче има по-малко поведенчески проблеми. Причините, заради които едно куче остава без дом могат да са най-различни: когато стопаните са много възрастни, или пък семейството е принудително разделено с любимото животно поради различни домашни обстоятелства – развод, тежки заболявания, претовареност или каквото и да е друго.

 

За разлика от бебетата, старите кучета са обикновено с домашно възпитание и отдавна са преминали бебешкия разрушителен период. Те биха могли да бъдат оставяни сами в къщи за по-дълъг период от време отколкото в бебешката им възраст, което ги прави идеален избор за едно работещо семейство.

 

Скрити таланти

 

В приютите  има хиляди кучета, които са изоставени и очакват да намерят своя нов дом. Обикновено има доброволчески групи, които полагат грижи  за кучетата, доколкото това им е позволено,  и могат да дадат изчерпателна информация,  за всяко едно животно – навици, нрав, приблизителна възраст, причина за попадането му в приюта и т.н.

 

Малките кученца по-лесно си намират стопани, тъй като са много затрогващи, но пък старите могат да донесат много скрити дарби в новия си дом и са не по-малко пленителни.

 

“Един от нашите стари приятели Тоби ни изненада още първата сутрин, когато донесе пощата от входната врата и я остави в скута ми.

 

Неговият предшестевник Джуниър пък не иска да влезе в къщи или в стая без да му е казано, че може да го направи. Както се разбра по-късно, по-голямата част от живота си той е живял в ресторант, където, естествено, кухнята и салона за хранене са били забранена територия за него. Следователно Джуниър никога не е прекрачвал прага без разрешение. В началото нещастното куче стоеше стоически навън на дъжда пред вратата, докато разберем коя е думата, която ще го накара да се подслони вкъщи.

 

Бамби, нашата 17 годишна мелезка ни спечели с един трик, който бе отработила до перфекност в миналото си. Представете си нашето удивление, когато я видяхме да преодолява заграждение високо 2,4 метра с лекотата на Супермен!

 

Въпреки факта, че сега нашата градина прилича на затвор със строг режим на охрана, нямаше сила да я спре. И признавам, тази черта в характера й аз не можах да коригирам. Тя се стремеше да излезе навън и бе готова да живее навън като дива и ме държеше винаги нащрек. Това може би обяснява как това добро куче е било осиновявано в 6 различни семейства и никое от тях не е могло да я задържи повече от 24 часа.

 

 

Правя това уточнение, за да подчертая, че не всички стари кучета са лесно приспособими в нов дом. За известно време ние имахме Бамби, тя ни показа много фантастични свои черти, които ние не намерихме у никое друго куче.

И накрая ние приехме, че тя е изоставена от Марсианците при някоя от техните обиколки на Земята – защото тя определено не беше от тази планета.

Аз съм сигурна – Бамби е уникална.”

 

 

 

 

 

 

Старите кучета са добър избор не само за работещи хора, но също са чудесна компания за стари хора.

осиновяване на старо куче

Те обикновено нямат голяма нужда от дълги разходки или упражнения. Една градина е достатъчна, за да са щастливи. Разбира се, вероятността да имате здравни проблеми с едно възрастно куче са много повече отколкото при младото.  Ако вие осиновите едно 8-годишно куче например, няма причина то да не изживее добре своята старост. Но е възможно времето, което ще прекарате заедно да е твърде ограничено.

 

“Приятелите ни ни считат за луди и ни питат как издържаме това мъчително разделяне. Отговорът е прост – ние се чувстваме добре, давайки им в последните им месеци или години от техния живот много любов и те се чувстват обичани и част от семейство. Това е достатъчно да ни накара да се чувстваме комфортно, въпреки че те си отиват скоро от нас!”