Обучение кучета

 

Непознатите кучета

 

Глупави кучета няма, просто едни са по-съобразителни, други – не. Команди усвояват бързо, но не всички са готови и искат веднага да се подчинят.

 

 

Колкото по-дълго кучето живее в дома, колкото по-често стопанинът му разговаря с него, толкова повече думи разбира кучето. С това качество се отличават най-вече кучетата, водачи на слепи хора.  

 

 

 

 

 

Как ви помага кучето

 

Кучето, по съвършено неузнаваем за нас начин, успява да разпознава състоянието на близкия си човек и неговото настроение. Ако то е добро, кучето се върти около него, подканя го за игра, с целия си вид показва, че се радва. Ако собственикът му се върне от работа разгневен, уморен или просто зъл, то тогава кучето застава отстрани и го наблюдава с леко отпусната глава и тъжни очи. После с неуверена походка се отправя към постелката си с такава тежка въздишка, просто да ти се скъса сърцето!

 

Повикайте го, погалете го, ще видите как в миг се променя цялото му същество. В очите му проблясват весели искри, главата гордо се изправя и цялото му тяло се изпъва като струна. Радост – не кой да е, любимият му човек го е повикал!

 

Много истории, цели легенди, се предават от уста на уста за странното качество на кучешката природа – да намери на разстояние стотици километри своя дом, да усеща стопанина си. Все още твърде малко знаем за тези наши приятели.

 

За дългите години на съвместен живот между кучето и човека се установила някаква “приемно-предавателна” връзка, която действа само в едната посока – от човека към животното. Кучето е способно да улавя тези тънки сигнали и по съответен начин да отговаря на тях. Възможно е някога да се научим да разбираме нашите четириноги приятели така, както те разбират нас днес.

 

Една загадка: Кучето обича човека

 

Съществува още една загадка – това е кучешката любов към човека и предаността му към него. Тази любов е безгранична. В семейството кучето обича всички, но към един се отнася с благоговение. Като правило този един е по-строг към животното, но винаги справедлив. Загадка е, как кучето оценява понятието справедливост според човешката представа за това!

 

Ако човек не удря кучето, не се отнася с жестокост към него, това подчинение е, така да се каже, по любов. Но ето кое е удивителното: даже злия и безотговорен стопанин кучето никога няма да предаде.

 

 

Опознайте кучето си

 

Ще говорим често за психологията на кучето, езика на тялото му, неговите послания, домашното възпитание, обучение в послушание, коригиране на нежелано поведение,  безпокойство от раздяла, проявите на доминантност,агресивност и как да избегнем това, защо едно куче хапе и как да го отучим от неприемливи навици.

 

На тази страница можете да прочетете за различни проблемни ситуации, които неминуемо възникват в общуването с вашия приятел. Ако го познавате добре, чели сте и сте подготвени, ако имате достатъчно търпение и любов, в повечето от случаите ще успеете да се справите сами и няма да ви се налага да търсите професионален тренинг и обучение за кучето ви. Ще разберете, че е възможно да си спестите много нерви, време и пари. Не си заслужава заради незнание, невъзможност или липса на средства да лишите себе си и приятели си от най-приятните мигове на взаимно разбирателство и хармония.

 

 

Домашното възпитание на кучето

 

Тук ще разговаряме за подходите, начините и ситуациите, свързани с процеса на обучение от първите дни на кучето във вашия дом. Учете се взаимно и помнете, че вашето куче учи дори тогава, когато не му преподавате и не го възпитавате. Кога започва социализацията на малкото куче?

 

В секцията Q&A можете да задавате въпроси, колкото и маловажни да ви изглеждат на пръв поглед, можете да споделяте опит, който е довел до добри резултати.

 

 

Психология на кучето

 

Разликата между агресивност и войнственост, храброст и агресия, отбранителен инстинкт, нападателен инстинкт, всички тези теми са от изключителна важност, за да имате дни, изпълнени с радост и удовлетворение, за да сте отговорни собственици на кучета, които не пречат на хората, които не споделят вашите разбирания и чувства или просто се страхуват от кучета.

 

Добре е ДА ЗНАЕМ, че болката и страхът могат да събудят агресивността и в най-кроткото животно. Страхливото куче се разпознава лесно по несигурното поведение, ушите са назад и опашката е между краката. Би могло да диша тежко, да уринира, да получава сърцебиене. В изблик на ужас може да избяга, да се скрие, да легне на земята по гръб или на една страна, да се спотаи или ако е доведено до отчаяние – да нападне.

 

Когато едно куче получава физически наказания от господаря си, в началото може да изглежда страхливо, но ако болката, която изпитва премине границата на поносимостта, животното би могло да започне да ръмжи, готово за хапане. Не са малко случаите, когато ветеринарни лекари при преглед са предизвикали болка у кучето и са били нахапани от пациентите си. Когато едно куче често трябва да понася такива уроци от живота у него се създава такъв условен рефлекс, че може да стане агресивно дори към собствения си стопанин. И тази агресивност може да се обърне към всеки, който има злощастието да прилича, дори и съвсем слабо, на този, който го притеснява и посегне да го погали. В паметта на животното болката е свързана с една вдигната ръка или с личност, свързана с мястото около амбулаторията и това отприщва агресивния отговор.

 

Наказанието няма да разреши проблема. Нежелателното поведение, предизвикано от страх, често се тълкува от собственика като лошо поведение и бива наказвано.

 

А би трябвало и е препоръчително да се приложи методът на превъзпитание, използвайки стратегиите на контра-условните рефлекси и десенсибилизацията.

 

 

Освен за домашното възпитание, ще поговорим за различните спортове с кучета, които естествено са свързани със специални тренировки, обучение и затвърждаване на преподадените уроци.

 

 

За спорта с кучета

 

Аджилити е дисциплина, която привлича много хора, защото е интересно, вълнуващо, може да бъде усвоена от всяко куче, включително и от мелези.

 

Шутцхунд – демонстрира интелигентността и способностите на кучето. Практикува се винаги на открито, той е физически, мисловен, емоционален, изгражда връзки с кучето, предлага състезателен хъс. Шутцхунд е немска дума и означава куче пазач. Тя се отнася за спорт, който развива и оценява онези характеристики на кучето, които биха могли да го направят по-добро в неговата работа като служебно куче или по-спокоен и достоен за доверие приятел на семейството.

 

Танц с кучета: еднакво приятно и за кучето и за човека, спорт, в който могат да участват кучета без родословия, мелези и без значение на размер, възраст, порода.

 

 

Зимни спортове, теглене на шейни и още много приятни забавления за вас и вашето куче, навън, сред природата.
Бъдете отговорни и се забавлявайте!