Немското овчарско куче в няколко факта

 

 

 Спокойни, уравновесени, с достойнство съпровождащи на отпуснатия повод стопанина си по време на разходка, не се дърпат, не се мотаят в краката му, не лаят при среща с друго куче, не се суетят, не скачат да се бият. Кучета мечта!

Тези кучета мечта се раждат, обаче, не във фермите за кучета на конвейр, нито от комшийската селекция.

 

 

НОК е:

-ентусиазирано работно куче

- лесно се тренира да изпълнява трудни задачи без да проявява страх

- прекрасен следотърсач, пазач, куче водач, граничен патрул.

 

Внимание за:

- накуцване и сигнали за бедрена дисплазия

 

- болезнен артрит специално на коленете и бедрата – бучки или израстъци, които могат да са индикация за развитието на тумори.

 

- подуване на стомаха ако се натоварва физически след обилно хранене.

 

- апоплектични припадъци

 

 

Общ вид:

 

Едро, активно куче, с изправени уши и остър и бдителен поглед. Този характерен поглед идва от интелигентността на кучето, самодисциплината и съзнаваната сила. Цветът на очите е тъмно кафяв, тялото е снижаващо се от раменете към задницата, опашката е силна и широка в основата си, богато покрита с козина, както и задните крайници.

Движи се и скача много леко, оставя впечатление, че го прави без никакво усилие.

 

Нрав:

 

Концентрирано, безстрашно куче, което обожава активността и действието. Много уравновесено и балансирано животно. Немски овчарски кучета, които проявяват агресия към други животни и към хора се срещат сред кучета, които не са били правилно или никак социализирани.

 

Предразположения към:

 

Бедрена и колянна дисплазия

 

Осигуряването на естествена, холистична диета помага за превенция и справяне с проблеми на костите и ставните връзки. Повече от 15% от изследваните немски овчарки имат бедрена дисплазия.

 

Анални фистули

 

Безпокойството и натиска на тежката опашка предразполагат към анални фистули. Можете да предпазите кучето си от това с постоянни упражнения, анти-стресови феромони, билки и медикаменти.

 

Панкреатична недостатъчност и трудности при смилането на храната

 

Панкреатичната недостатъчност се третира чрез осигуряването на ензими, подпомагащи храносмилането. Възпалителните чревни заболявания се лекуват успешно с правилна диета и пробиотици.

 

Епилепсия

 

Повлиява се добре от медикаменти, избягване на всякакви токсини и с подсилващи черния дроб препарати и натурални съставки

 

Рак (остеосаркома, лимфосаркома)

 

Редовните ветеринарни грижи увеличават вероятността за ранно откриване на туморите и те могат да бъдат третирани с успешен изход.