Мястото на кучето

Повечето стопани на кучета, особено на тези от едри породи, считат, че кучетата им се чувстват по-добре на двора.

Ние обаче вярваме, че всички кучета, независимо от размерите си, се чувстват щастливи, здрави и защитени, когато могат да бъдат у дома със своите хора през по-голямата част от времето.

Някои хора вярват, че кучетата се нуждаят от това да бъдат навън, за да имат достатъчно възможност за движение.

Истината е, че повечето кучета почти не се движат, когато са сами навън в двора. Те практически прекарват по-голяма част от времето, лежейки пред вратата и чакат своите хора или да ги приберат или да излязат навън да играят с тях.

А кучетата имат нужда от движение всеки ден и трябва да разхождате кучето си или да отделяте време за игри на хвърляне и донасяне на някаква играчка.

Социализацията на кучето изисква то да прекарва определено време със своите хора в занимания с упражнения, за да научи правилата у дома и как да живее с тях.

Кучета, които прекарват по-голяма част от времето си сами или само в компанията на други кучета, с времето могат да развият боязливост, агресивност или пък свръхактивно поведение както спрямо непознати, така и спрямо приятели и членове на семейството. Защото те никога не са се учили как да действат, когато са около хората.

Кучетата пазачи, които прекарват живота си основно навън, са изложени на риск по най-различни причини.

Те могат да избягат от двора и да се загубят; злонамерени хора или съседи могат да подхвърлят отрова през оградата; кучето може да бъде откраднато и да бъде използвано в ринговете за кучешки боеве.

А търсенето му може да струва много нерви, време и средства. И в крайна сметка – да бъде безуспешно.

Проблемните кучета, изоставяни за дълго сами на дора, често стават отегчени, самотни, видимо нещастни. Като резултат те могат да започнат да копаят дупки из градината, под оградата, или да лаят много силно и продължително.

А днес повечето градове имат наредби, наказващи прекаленото лаене. Ако кучето избяга от двора в търсене на по-интересни за правене неща, не само рискува да бъде сгазено, но и неговият стопани е отговорен за всяка причинена от него щета.

 

 

Радостина Тонева

Създател и главен редактор на списание Моят Приятел Кучето от 1993, понастоящем превърнало се във Уебсайт Моят Приятел Кучето. Учредител на клуб Дого Аржентино - България.

Виж Още